"Ти служиш украшенієм двора" — написала на початку оголошення про продаж чубатих качок 54-річна Надія Морозова із Кривого Рогу на Дніпропетровщині.
— В інтернеті побачила її, і всьо. Влюбилася. Шукала індійську бігунку — це такі різнокольорові качечки, а натрапила на хохлату. Згадала, що бачила таку в дитинстві в зоопарку. Купила дві качки й качура. По 200 гривень за кожне заплатила, — розказує Надія Морозова.
Чубаті птахи — різнокольорові. Мають округлий чуб із пір'я з кулак.
— Наче в короні ходить, — додає.
Чубата качка росте до 2 кг, качур — до 3. На спині, коли поскубти, є невеликий горбик. Її розводять не стільки для м'яса, як для краси та яєць. Несе зелені яйця щодня — о 5.00 або 6.00. Несеться молода птиця з жовтня до середини серпня. Відпочиває і в жовтні відкладає яйця. На них, як квочка, не сідає. Молодняк розводять в інкубаторі.
— Вони легкі в догляді, невибагливі в їжі й не шумні. Дуже красивущі, але важкі в розведенні. Треба, щоб мама чи папа були з тим чубом, а друге просте. Тоді каченята вилупляться чубаті. Якщо обоє з коронами, то в половини молодняка чуба не буде. Торік 100 яєць влупила й ні одного чубатого. А тут ми переїжджали і я качура перевезла, а качка осталась. І десь, видно, гульнула з фаворитом чи українським білогрудим, бо в мене кілька порід качок. Дивлюсь — зелені яйця, значить, знесла. Заклала їх в інкубатор і повилуплювалися чубаті качечки. А то відсилала дєвочці "Новою поштою" гусячі яйця. Щоб посилка була рівна, доклала кілька від чубатої. В неї вилупилися каченятка з коронами. Вже по "Однокласниках" на фотках бігають.
— Ой, ті хохлаті качки — це не новость. Вони обикновєнні й ще при Союзі були, — каже 35-річний Тарас Нестеренко з Броварів на Київщині. Виріс у родині ветери нарів.
Розводить диких і сріблястих качок. Останніх купують у мисливські угіддя для полювання на підсадну качку. Диких — для м'яса. Їх продають у столичних маркетах по 80–100 грн. За три місяці виростають до кілограма.
— У ній немає сала, як на домашній бройлерній. На смак, наче дика птиця. Розводжу в інкубаторі і продаю на відгодівлю по 40 гривень за добове каченя. Перші на розвід брав у заказнику. Знаю, що звідти такі самі качки, як у мене, брали для водойм у "Межигір'я" на резиденцію Януковича, — розповідає Тарас.
Годує сумішшю подрібненого зерна кукурудзи, пшениці й посіченої трави.
— Якщо дати добавки для стимуляції росту, то дика качка вмирає. Із 300 половина здохне. Живуть тільки на чистому кормі. Мух ловлять на льоту. Ряску люблять.
Не плаває, але швидко бігає, як курка, індійський бігунок.
— Вони не літають. Крила маленькі, а тулуб прямий, вертикальний. Качка наче стоїть, як людина. Пасеться, як гуска. Несеться, як курка-несучка — щодня яйце. За рік одна нанесла мені 220 яєць. М'ясо в них смачне, не жирне, але самі невеликі, по кілограму. Більше для яєць і краси тримаю. Є в мене чисто чорні, а бувають білі, — говорить черкащанин 43-річний Микола Беро.
Розводить каченят в інкубаторі. Продає дорослу птицю. Індійська бігунка коштує 150 грн. Найчастіше беруть дві качки й качура.
У домашні озера купують мандаринок
Заможні українці облаштовують на подвір'ях озера з декоративними качками. Щоб узимку не замерзало, на дні роблять підігрів. У холодну пору птиця живе у плавучих дерев'яних будиночках.
— Найчастіше купують породи мандаринка й каролінка. Перші яскраво-оранжеві, як мандарин, із тонкими зеленими, білими та чорними лініями. Каролінка з бірюзовою головою, а на тулубі пір'я фіолетове, темно-вишневе, червоне, — каже Ірина Половинкіна, менеджер із продажу столичного інтернет-магазину. — Пара коштує 1650 гривень.
Коментарі