понеділок, 16 листопада 2015 06:50

У листопаді обрізають листя троянд

Автор: ФОТО З САЙТА www.supersadovnik.ru
  Утеплювати троянди піском дешевше, ніж привезеним ґрунтом
Утеплювати троянди піском дешевше, ніж привезеним ґрунтом

Колишній футболіст, а нині тренер й футбольний експерт 54-річний Олег Федорчук із Києва має понад 120 кущів троянд. Садить їх власноруч. Хвалиться, що все приживається.

У листопаді секатором обрізає все листя. Залишаються стебла.

— Тоді квіти швидше входять у стан сплячки, — каже. — Обрізка листя — це ще й профілактика хвороб. На листі осідають грибки.

Дружина Олена утеплює троянди піском. На кожен кущ висипає близько відра.

— Обкопувати троянди, нагортати землю, в якій ростуть — це неправильно, — каже Олена. — Оголюється коріння. Привезти землю на всі троянди — це недешево. Якогось року ми з чоловіком нагортали в лісі соснової хвої. Нею утепляли, а весною її треба зібрати. Щоб не робити подвійної роботи, почали присипати піском. Трохи розгортаємо весною. Потім знову використовуємо. Мінус хвої ще й у тому, що кислить ґрунт.

В'юнкі троянди обмотує агроволокном. Кущі обкладає ялинковим гіллям й обв'язує, але не всі сорти це захищає. Деякі обмерзають.

— Є стійкі сорти. Буває, обмерзне, а потім пускає пагони і цвіте. Правда, квітів мало. Тому всі в'юнкі троянди знімаю. Наприклад, французький сорт Цезар — неймовірно гарний. Але наша зима холодна для нього. Знімаю, обмотую агроволокном, накриваю руберойдом. Агроволокно пропускає вологу й кущ обмерзає.

У листопаді ще не пізно посадити троянди. Полити в ямі й добре утрамбувати землю навколо куща. Зверху теж утеплити.

— Читаю книжки, інтернет — так учуся. Але погода різна й не завжди треба точно копіювати, що написано в літературі. Наприклад, осінь тепла, як цього року, і трояндам треба дати сигнал, що скоро зима. Вкрити пізніше, ніж рекомендовано, бо попаряться.

Федорчуки поступово замінює прості троянди на елітні сорти.

— Купуємо в садових центрах. Раніше вибирали й садили по кольорах. Були червоні, білі, то ще жовтих посадимо. Зараз дивлюся, щоб кущ був красивий, а вже потім — квітка. Саджаємо теж не як-небудь, а за правилами побудови розарію. Наприклад, англійські троянди садять трикутником. Відстань між кожним із трьох кущів — 50 сантиметрів. Коли кущі розростаються, виглядають як один пишний.

Зараз ви читаєте новину «У листопаді обрізають листя троянд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути