Колишній футболіст, а нині тренер й футбольний експерт 54-річний Олег Федорчук із Києва має понад 120 кущів троянд. Садить їх власноруч. Хвалиться, що все приживається.
У листопаді секатором обрізає все листя. Залишаються стебла.
— Тоді квіти швидше входять у стан сплячки, — каже. — Обрізка листя — це ще й профілактика хвороб. На листі осідають грибки.
Дружина Олена утеплює троянди піском. На кожен кущ висипає близько відра.
— Обкопувати троянди, нагортати землю, в якій ростуть — це неправильно, — каже Олена. — Оголюється коріння. Привезти землю на всі троянди — це недешево. Якогось року ми з чоловіком нагортали в лісі соснової хвої. Нею утепляли, а весною її треба зібрати. Щоб не робити подвійної роботи, почали присипати піском. Трохи розгортаємо весною. Потім знову використовуємо. Мінус хвої ще й у тому, що кислить ґрунт.
В'юнкі троянди обмотує агроволокном. Кущі обкладає ялинковим гіллям й обв'язує, але не всі сорти це захищає. Деякі обмерзають.
— Є стійкі сорти. Буває, обмерзне, а потім пускає пагони і цвіте. Правда, квітів мало. Тому всі в'юнкі троянди знімаю. Наприклад, французький сорт Цезар — неймовірно гарний. Але наша зима холодна для нього. Знімаю, обмотую агроволокном, накриваю руберойдом. Агроволокно пропускає вологу й кущ обмерзає.
У листопаді ще не пізно посадити троянди. Полити в ямі й добре утрамбувати землю навколо куща. Зверху теж утеплити.
— Читаю книжки, інтернет — так учуся. Але погода різна й не завжди треба точно копіювати, що написано в літературі. Наприклад, осінь тепла, як цього року, і трояндам треба дати сигнал, що скоро зима. Вкрити пізніше, ніж рекомендовано, бо попаряться.
Федорчуки поступово замінює прості троянди на елітні сорти.
— Купуємо в садових центрах. Раніше вибирали й садили по кольорах. Були червоні, білі, то ще жовтих посадимо. Зараз дивлюся, щоб кущ був красивий, а вже потім — квітка. Саджаємо теж не як-небудь, а за правилами побудови розарію. Наприклад, англійські троянди садять трикутником. Відстань між кожним із трьох кущів — 50 сантиметрів. Коли кущі розростаються, виглядають як один пишний.
Коментарі