понеділок, 26 вересня 2016 06:00

Стовбур груші від мишей обмотують шпалерами

Автор: ФОТО З САЙТА www.plodovie.ru
  Грушу садять у вересні. Восени швидше формується додаткове коріння й дерево добре приживається
Грушу садять у вересні. Восени швидше формується додаткове коріння й дерево добре приживається

— Коли вибираю саджанець груші, дивлюся на корінець. Що густіший, то швидше росте деревце, — каже 37-річна Сніжана Кликур із села Зоряне Христинівського району на Черкащині. — Щороку саджу по одному. На третій-п'ятий рік дає врожай.

Найчастіше садять грушу у вересні. Якщо навесні, то — до початку травня, коли розпускаються бруньки. Завдяки осінній посадці швидше формується додаткове коріння й дерево добре приживається. Для груші найкраще підходять чорноземи. Саджанець ставить у яму, розправляє коріння і потроху засипає землею. Струшує двічі, щоб між корінцями не залишилося вільного місця.

— Дерево краще приживається, якщо перед посадкою на 2–3 години поставити його в розчин. Змішати піввідра глини, піввідра перегною та 100 грамів суперфосфату.

Коли груша росте, крона в неї сама формується. Гілки під вагою рясних важких плодів відхиляються. Тому дерево добре освітлюється.

— До зими молоді дерева готую з жовтня. Від морозів ховаю корінці. Насипаю навколо дерева 20 сантиметрів ґрунту. Щоб грушу не їли комахи й миші, обмотую стовбур шматками шпалер, підв'язую шнурком. Також можна намотати клейонку, якою оббивають вікна. Для відлякування гризунів у садку між деревами розставляю консервні банки з дьогтем.

Груші треба часто поливати, особливо на початку і наприкінці літа. Якщо це зимові сорти, то у вересні, коли наливаються плоди. На одне молоде дерево потрібно 40–50 літрів води, а на доросле — 150–200 літрів за один раз.

— Щоб захистити від морозу, підживлюю дерево. На квадратний метр навколо стовбура беру по столовій ложці суперфосфату й сульфату калію. Роблю отвори завглибшки 20 сантиметрів і кладу туди добриво. Поливаю водою та засипаю ґрунтом.

Зараз ви читаєте новину «Стовбур груші від мишей обмотують шпалерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути