Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2013 05:45

Сніг на городі посипають попелом

Хату в райцентрі Оратів на Вінниччині киянка 68-річна Світлана Куракса опалює дровами. Попіл із груби розсіває по городу та поміж кущами малини й смородини. Робить це пізньої осені та навесні.

— Мама, як була жива, усю зиму розвіювала попіл по снігу. Город був сірий. Казала, розтане й піде в ґрунт. Поки город підтряхне, вже рівномірно вдобриться.

Вивчає літературу з органічного землеробства. Вичитала, що найменш корисний попіл із вугілля.

— Бур'ян чи гілки, як горять, випаровують азот. У попелі його майже не лишається. Тому для доброго росту стебел і листя треба підживлювати ще куряком чи перегноєм. Зате в попелі багато калію — від нього помідори родять солодкі.

Добриво зі спаленої деревини, соломи, молодих гілок та картоплиння містить до 30 мікроелементів. У попелі є фосфор, магній, залізо, бор.

— Найбільше калію, фосфору та кальцію від спалювання картоплиння та пшеничної соломи. Також — у березовій та дубовій корі. Можна назбирати в лісі, палити на одній купі, а тоді розвести стакан попелу на відро води. Цього вистачить на 2 квадратних метри городу.

Якщо досипати попіл у компостну яму, перегній утворюватиметься швидше.

Удобрювати добре з осені лише плотний грунт — чорнозем чи глинозем. Якщо посипати піщаний, то до пори, поки садити, попіл вимиється дощами чи снігами. На свій чорнозем розсипаю попіл навіть літом. Тоді з дощем рівномірно всмоктуватиметься під корінь.

Зараз ви читаєте новину «Сніг на городі посипають попелом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути