55-річний фермер Іван Галатай із селища Оброшине Пустомитівського району Львівської області має 10 корів. Восени щодня отримує 50 л молока. Дружина 54-річна Ірина Миронівна продає його на львівському ринку.
— Фермерством почав займатися торік улітку. Бували дні, що плакати хотілося. Не встигли до ринку молоко довезти, як скисало. Покупці приходили сваритися. Їм одразу гроші повертали. Зрозумів, якщо не навчуся переробляти і зберігати молоко, то з мого бізнесу не буде толку. Цього року спека менша, то трохи легше.
Львівський фермер-консультант Мирон Браніцький радить обробляти молоко міні-пастеризаторами, які днями з'явилися в продажу. Після них молоко зберігається до 10 днів.
— Більшість фермерів продають весь надій молочним заводам за оптовими цінами, — каже. — Особливо скрутно їм улітку. Молоко зберігається лише день. Мене врятувала пастеризація. У міні-пастеризаторі виробляю м'який сир і йогурт.
Пристрій за годину нагріває молоко від +4°С до +92°С. Не знищує мікрофлори. Тим відрізняється від кип'ятіння. Очищає молоко від хвороб. У необробленому можуть бути палички туберкульозу. Густота, смак і запах молока не змінюються.
— Пастеризатори мають бути з нержавіючої сталі, — додає Мирон Браніцький. — Тільки такий матеріал можна використовувати для молока.
Коментарі