— У лунку навколо куща винограду щовечора вливаю відро води. Літрів десять треба вилляти в таку спеку, — каже 40-річний В'ячеслав Оніщенко.
Вирощує виноград 15 років, має понад 50 сортів. Керує садовим центром у Вишгороді на Київщині.
— Після збору ранніх і середньостиглих сортів полив припиняю. З вересня лоза почне готуватися до зими. Виноград ростиме до морозів, якщо буде волого й тепло. А цього не треба. Нап'ється зайвої води, взимку потріскає й вимерзне.
Після збору врожаю для підготовки до зими радить підживити виноград безазотним добривом. Найкраще — калійно-фосфорним. Вносить 100–150 грамів під кущ. Це допоможе рослині запастися крохмалем, який підтримує її в холоди.
— У сортів із великими гронами ягоди ростуть дуже щільно. Такі треба пирскати від гнилі. Бо поміж ягодами не проходить повітря, на них швидше розмножуються хвороби. Вмить перекидаються на все гроно. Воно за пару днів згниває, не достигаючи. Псує виноград біла й сіра гниль.
Грона пирскають від гнилі препаратом "Світч" за 15–20 днів до збору врожаю.
Коментарі