Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2017 00:10

Перець підсвічують лампами денного світла

Автор: ФОТО З САЙТА www.sadyrad.ru
  Розсада витягується, якщо не вистачає світла
Розсада витягується, якщо не вистачає світла

— Перець сію одразу у великі ящики, щоб не довелося пікірувати. У помідорів від прищипування центрального кореня гарно ростуть бокові. Для перцю — це смерть. У нього корінці слабкі. Якщо їх травмувати, рослина не ростиме, — каже вінничанка 70-річна Анна Мінова, голова клубу садівників і городників "Садік".

Розсаду перцю висаджують наприкінці січня — на початку лютого. Важливо, щоб земля була не заражена грибком. Ґрунт треба дезінфікувати, але не гріти в духовці.

— Земля після просмажування стає стерильна. Вбивається вся корисна мікрофлора. Звичайний "пчих" може передати патогенний грибок. Він одразу приживеться, бо не матиме природних ворогів. Краще просто полити ґрунт окропом. Не можна брати землю де завгодно. Особливо там, де ходять коти й собаки. Так у ґрунт потрапляють глисти.

Краще для розсади використовувати лісовий ґрунт. Можна садову землю, наприклад, з-під смородини. Змішати піввідра перепрілого компосту, по 1/3 відра некислого торфу та піску. На відро суміші додати одну-дві склянки деревного попелу та 2 ст. л. суперфосфату. Полити землю препаратом Триходермін або Біомастер. Він убереже розсаду від чорної ніжки.

— Часто насіння садять в одноразові стакани. Для рослини вони є "­камерами-одиночками". У перцю коріння широке — воно впирається в стінки. Так гальмується ріст.

Кожен сорт потрібно сіяти окремо. У них різні терміни сходження. Одному вже треба на світло, другим бути в ­теплі. Оптимальна температура для проростання розсади +24–26°C. Насінини розкладають на відстані 2–3 см. Що рідше, то краще. Щоб вони не затіняли одне одного.

— Ящик накриваю плівкою чи целофановим пакетом. За тиждень розсада ­зійде. Насіння можна сіяти сухим або оброблене стимуляторами росту. Поставити в тепле темне місце.

Як тільки рослина виглянула з-під землі, слід одразу поставити на яскраве світло. Хоча б на першу добу. Так енергія йтиме в корінь.

— Він має бути міцний. Тоді черпатиме багато добрив із землі. Потім необхідно знижувати температуру до +16 градусів. Якщо не вистачає світла, розсада витягується. Її треба підсвічувати, адже взимку дні похмурі. Підійдуть лампи денного світла. Тоді рослина буде міцна, але не витягнута.

Перець можна пересаджувати в інше місце, коли з'явиться перший справжній листок. Так встигне наростити кореневу систему. Висаджують на город, коли пройде 50–60 днів.

— Якщо помістити в ґрунт перерослу розсаду перцю чи баклажану, вона "оголошує сидячий протест". Довго приймається.

Зараз ви читаєте новину «Перець підсвічують лампами денного світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути