понеділок, 23 травня 2016 00:05

Пасіка дає прибуток у перший рік

— З асфальту меду не буває. Вулики потрібно облаштовувати подалі від дороги, поміж дерев. Найкраще — в саду. Бджоли люблять тінь, особливо у спеку. Вони втрачають продуктивність, коли температура сягає більш як 40 градусів, — розповідає бджоляр 62-річний Михайло Грабарівський із селища ­Піщанка на Вінниччині. Пасіку має 40 років. У ній — близько 100 бджолосімей.

— Ідеально вулики розташовувати у шаховому порядку. Тоді бджолам комфортніше вилітати й залітати. Я не мав такої можливості, то виставив один біля одного, — пояснює.

Пасіку обгороджують 2-метровим парканом. Він має бути щільний. Жодна бджола не повинна пролетіти скрізь нього, щоб не потривожити сусідів.

Нині Михайло Грабарівський розширює гнізда. У вуликах виставляє рамки для засіву маток, щоб розмножувалися бджолосім'ї.

— Так вони принесуть більше меду. Отже, можна розраховувати на більший прибуток, — додає Михайло Семенович. — Пасіка була моїм захопленням, а стала хлібом. Це найбільш рентабельна гілка сільського господарства. Бджоли приносять прибутки в перший рік. За цей час окуповується капітал і ще й навар отримую. Якщо вклав гривню, то маю 1,15 гривні.

Утримувати пасіку — перспективно, переконує Грабарівський.

— Люди стали свідоміші. Частіше купують мед, ніж цукор. Беруть і липовий, і акацієвий, і гречаний. Кожен на свій смак. Найбільш цілющий — із травневого різнотрав'я, — говорить. — Бджолярний бізнес стрімко розвивається. Торік українські пасічники зібрали рекордну кількість меду. Продавали його в Німеччину, Америку, Польщу. Початківець може зайнятися пасікою з 5 гривнями в кишені, маючи лиш бананові ящики і три бджолосім'ї.

Для старту пасіки необхідно придбати захисний костюм, маску для обличчя — щоб не покусали комахи, пасічний ніж, стамеску. Нею роз'єднують рамки у вулику. Також — медогонку для викачування меду й димар для обкурювання бджіл. Інвентар можна купити в інтернет-магазині.

Зараз ви читаєте новину «Пасіка дає прибуток у перший рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути