— Купила в супермаркеті корінь імбиру. Вирішила посадити. Стало цікаво, що виросте. Бо вичитала, у природних умовах він не зустрічається. Це — культивована рослина. І розводити його нескладно, — каже 33-річна Юлія Степанко з Броварів на Київщині.
— У горщик засипала дерн, перегній, пісок і землю. Дно вислала дренажним шаром із керамзиту. Беріть неглибокий і широкий, не менш як 20 сантиметрів у діаметрі. Бо рослина розростається вшир. Поділила кореневища на окремі бульбочки. Обробила марганцівкою, присипала попелом. І посадила вічками догори, як картоплю. Покрила шаром землі 2–3 сантиметри. Полила теплою водою. Перші паростки з'явилися за два-три тижні.
Рослина потребує яскравого, але розсіяного світла. Любить тепло та рясний полив м'якою відстояною водою.
— Ґрунт завжди має бути зволожений. Тільки підсохне, одразу поливайте. Потроху й часто. Болото не робіть. Щоб корінь ріс і наливався як слід, йому потрібно багато вологи. Бризкати треба. Землю розпушувати.
Зима та рання весна — найкращий час для висаджування імбиру в горщиках.
— Обирайте свіжий корінь із блискучою та гладкою шкіркою. Якщо вона зморщена, а корінь в'ялий — імбир старий. Утратив багато вологи й не підходить для посадки.
Двічі на місяць слід підживлювати органічними та мінеральними добривами.
— Стебла ростуть до метра. Цвіт з'являється з кореневища. Пагони схожі на очерет, а квітки — на орхідею. Коли стебла почнуть підсихати, не зрізайте їх. Просто припиніть поливати. Так корені дозрівають і набираються соку. Коли геть висохли, можна викопувати.
22 градуси тепла — за такої температури імбир добре розростається. За температури +10°С впадає у сплячку. Тоді полив обмежують і залишають рослину в стані спокою до тепла.
На городі саджанці вирощують у вологому пухкому ґрунті
Для вирощування імбиру на городі підійде добре освітлена ділянка з вологим ґрунтом.
— Землю заправте піском та органікою, щоб була пухка, — каже Юлія Степанко. — Зробіть неглибоку траншею. На відстані 10–15 сантиметрів розмістіть отримані з горщика саджанці імбиру. Якщо посадили його в лютому-березні, то в середині вересня можна збирати врожай.
Коментарі