Ексклюзиви
понеділок, 17 жовтня 2016 05:05

Озиму цибулю висаджують у жовтні

— Цибуля цьогоріч зберігатися не хоче, гниє, — каже 76-річна Надія Іваненко із Броварів на Київщині. — Дощі в середині літа завадили. Вийшло, що вона дозрівала в сирій землі.

— Коли видається неврожайний рік на цибулю, мене виручають озимі сорти Радар, Шекспір, Електрик. Садити їх слід у жовтні. В середині травня зберете урожай. Не бійтеся — не померзне й не погниє, бо озимі сорти витримують до мінус 16 градусів, а якщо зима сніжна, то й до мінус 25. Матимете 100-процентний урожай, — каже овочівник 36-річна Олена Михайленко з Білої Церкви Київської області. — Лежить така цибуля до 10 місяців. Не стрілкується, не гниє. Має міцну кореневу систему. Солодка й соковита. Головки ростуть по 250 грамів. Якось була й 400-грамова. Уявіть — завбільшки з півлітрову банку.

Вирощування озимої цибулі подібне до вирощування ярої.

Найкращі попередники для неї — зернові, ріпак, гірчиця, кукурудза, горох, капуста, огірки. Не слід садити цибулю по цибулевих раніше ніж за три-чотири роки. Якщо висадити на висушений і виснажений попередниками ґрунт, то її слід регулярно підживлювати. Інакше ризикуєте отримати запізнілі й слабкі сходи.

Цибуля любить органічні добрива, особливо гній. Чутлива до бур'янів, бо крадуть вологу й поживні речовини. Тому її регулярно прополюють і поливають. За правильного догляду і вдалої зими з гектара можна отримати 40–45 тонн цибулі.

Овочі зберігають на горищі

— Урожай цибулі розкладають в один шар на сонці. Просушують не менш як два тижні. Готова до зберігання, коли при перевертанні лушпиння шелестить, — каже Олена Михайленко. — Цибулю найкраще зберігати на горищі, щоб був доступ повітря. Вона любить протяги. Тому в погребі гнитиме. Під час лютих морозів накривають. Можна покласти у продезінфіковані вапном ящики. Встановлюють їх один на другий у сухому приміщенні за температури повітря близько нуля.

Зараз ви читаєте новину «Озиму цибулю висаджують у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути