понеділок, 19 вересня 2016 00:30

Осінні дощі забезпечують молоді дерева водою

— Із власного 25-річного досвіду кажу — у вересні й жовтні найкраще оновлювати сад. У цей час деревце добре приживається, менше хворіє. Восени саджу майже все — яблуні, груші, сливи. Кущі теж люблять осінь, — розповідає 56-річний садівник Микола Гринчишин зі селища Оброшине Пустомитівського району Львівської області. У його саду — 250 фруктових дерев та ягідних кущів.

— Плоди дерев, висаджених восени, більші й соковитіші. Тоді земля прогріта, навесні — ще ні. У вересні завжди багато посадкового матеріалу. Не потрібно особ­ливо дмухати на деревце. Полити досить один раз, коли посадив. Осінні дощі забезпечать саджанці вологою.

За зиму заживуть рани дерев, що виникли при пересаджуванні. Головне — садити із грудкою землі.

— Висаджую за місяць до стійких заморозків. Дивлюся, чи закінчилася вегетація — період росту й розвитку. Якщо дерево скинуло половину листя — готове до пересаджування. Велику увагу звертаю на яму. Для яблуні й груші викопую на 70 сантиметрів у глибину та метр у діаметрі. Сливі чи вишні достатньо ямки на півметра вглиб та діаметром 70 сантиметрів. Яму викопую за місяць до посадки. Готую добриво — перепрілий компост поєдную з вапном, фосфорними й калійними добривами, деревним попелом. Добриво із землею ретельно перемішую. Корінь не повинен торкатися суміші. Може обпектися.

Персики, абрикоси, черешню та горіх Гринчишин висаджує навесні.

— Завжди вивчаю прогнози погоди. Якщо зиму обіцяють лютою, посадку переношу на весну. За дуже низьких температур саджанці не витримують і замерзають. Молодим садівникам раджу обирати ділянку, де мало гризунів. Вони під'їдають деревця. Якщо тваринки є, посадку краще перенести на весну. Тоді польових мишей трохи менше. Також під осінь не слід садити дерева, привезені з теплих країв. Невідомо, чи переживуть українську зиму.

Зараз ви читаєте новину «Осінні дощі забезпечують молоді дерева водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути