Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2016 00:00

Необрізаний виноград за три роки дичавіє

— Якщо вчасно не обрізати виноград, ягоди будуть малі й кислі, — каже 67-річний Володимир Войтов із міста Покров Дніпропетровської області. Вирощує виноград понад 40 років. Має 230 сортів. — Аби були солодкі, потрібно залишити на гілці п'ять-сім вічок.

Виноград можна обрізати цілий рік, але найкорисніше це робити восени. Так кущ готується до зими і захищається від морозу. Це також полегшить догляд за лозою навесні. Рослина має вдосталь часу на загоєння ран від зрізів. Літом пагони найчастіше зрізують для провітрювання й дозрівання ягід.

— Якщо кущ не обрізати, наступного року він буде перевантажений. До нього чіплятимуться хвороби. За три роки виноград дичавіє. Щорічним обрізуванням регулюю його ріст.

Зрізувати треба гострим секатором. Володимир Войтов вибирає серед плодових пагонів найсильніші й залишає кілька. Мають рости близько один від одного. На одному залишає три бруньки, а на другому — вісім. На коротшій гілці виростуть лози, а на другій — грона. Восени наступного року довгу лозу з усіма пагонами видаляють. Із молодих лоз на короткій вибирає найсильніші дві, третю зрізує. Лишаються одна — довга плодова, друга — коротка.

Зараз ви читаєте новину «Необрізаний виноград за три роки дичавіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути