Ексклюзиви
понеділок, 27 лютого 2017 00:30

Насіння замочують у добриві

— Від якості насіння залежить урожай. Якщо візьму в бабок або десь із рук неперевірене, може не зійти, — каже вінничанка 39-річна Олена Майстренко. — Агрономи щороку виводять нові сорти. Зазвичай це насіння дає хороший урожай і підходить таким дачникам, як ми.

Якісне насіння не втрачає схожості три роки. П'ятирічне також вважають схожим. Не зіпсується, якщо правильно зберігати.

У лютому Олена висіває помідори, перець, салати й зелень. До кінця квітня має свою розсаду.

— Не лише якість насіння має значення. А й те, як його підготувати. Промиваю і замочую на кілька годин у добриві. Тоді з кожних 10 насінин сходять вісім. Рослини добре вкорінюються, мають зеленіше забарвлення, менше хворіють. Плоди з такого насіння крупніші, соковитіші і їх більше. Торік перевірила цей спосіб на огірках. Хоча були заморозки, і в сусідів померзли, в мене вистояли і добре вродили.

Добривом обробляють рослини тричі. Спочатку самі насінини перед посівом, коли зійде — обприскують розсаду з пульверизатора і втретє перед цвітінням рослин.

— Є спеціалізовані добрива для кожної рослини, а є комплексні, що підходять для кількох видів. Без добрив ніяк. Якщо не обробити рослину, вона часто хворіє й погано родить. Огірки швидко з'їдає борошниста роса, а після обробки вона не страшна.

— Городники добре знають, що насіння треба закупляти взимку, доки є вибір. Добрива — теж. Зараз можна замовляти через інтернет і поштою. Але, щоб воно прийшло, треба час. Я все замовляю вже зараз, — каже Олена Майстренко.

Зараз ви читаєте новину «Насіння замочують у добриві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути