понеділок, 23 травня 2016 07:55

Канадські сорти персика менше хворіють

Автор: ФОТО З САЙТА www.limonchello.com
  Персик садять у сонячному місці. Поливають його, як інші дерева в саду, коли ­під­сихає земля
Персик садять у сонячному місці. Поливають його, як інші дерева в саду, коли ­під­сихає земля

— Маю два гектари персикового садка. Плоди виростають 300–400 грамів кожен, — говорить 46-річна Тетяна Ковалишина, садовод із Вінниці. — Це зараз зими не люті, а 5–10 років тому були морози по 35 градусів. І персики все одно гарно родили. До того ж садок стоїть на пагорбі, де великий прогін. Там постійно протяги. І ніколи дерева не мерзли.

Купує саджанці канадської селекції. Такі дерева швидко приймаються і хворіють менше, ніж молдавські та кримські.

— Саджанці краще садити однорічними. Такі гарно приживаються. Люди думають, якщо купити дворічне дерево — воно швидше вродить. Навпаки, таке довго та важко вкорінюється.

Копає яму розміром 50 на 50 см. Кладе туди перепрілий перегній або компост. Засипає землею на 3–4 см, щоб корінці його не торкалися. Ставить в ямку саджанець. Розводить півсклянки попелу в літрі води. Розмішує й виливає. Чекає, коли осяде. Наливає в яму відро води. І тільки тоді засипає її землею. Якщо засипати зразу, ґрунт утрамбується й вода при поливі розтечеться.

— У день посадки треба обрізати гілки. Дворічний саджанець обрізаю наполовину, однорічний — на третину. Так рослина швидше вкоріниться. Має вийти дерево висотою 1–1,2 метра. Якщо верхівка починає підсихати, можна підрізати на сантиметр нижче сухого місця. Зріз замастити садовим варом.

Однорічні саджанці можуть квітнути. Цвіт обривають.

— Не треба залишати навіть одного плода на пробу. Дерево віддасть на нього всі сили і може засохнути. У нього ще не повністю працює коріння. Краще рік почекати.

Персик не потребує спеціального догляду. Поливають його, як інші дерева в саду, коли підсохне земля. Головне, щоб було добре освітлене місце.

— Будь-який саджанець можна врятувати додатковими обрізками та поливом препаратом Циркон. Його можна замінити іншим стимулятором.

При кучерявості персика листя спалюють

— Молдавські персики в Україні ростуть до першої зими, — каже садовод Тетяна Ковалишина. — Часто хворіють кучерявістю та паршею. При кучерявості на листі з'являються червоні пухирці. Поступово листки набухають і покриваються білим, як сніг, нальотом. Якщо цей грибок заразить все дерево, воно засохне. Парша "розриває" кору на гілках, на плодах утворює сухі чорні цятки. Листки покриваються салатовими плямами й масово опадають. Виникає, коли дуже вологе повітря.

Для профілактики кучерявості на початку березня рослину обприскує одновідсотковим розчином мідного купоросу. Через тиждень повторює. Якщо на дереві з'явилося декілька уражених листків, зрізує їх і спалює. Від парші весною до появи бруньок дерева обприскує засобами, які купує в садових магазинах.

Зараз ви читаєте новину «Канадські сорти персика менше хворіють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути