понеділок, 02 травня 2016 00:00

Грушу щеплять живцями з молодих дерев

Автор: фото надане Сергієм Синюком
  Сергій Синюк стоїть біля дерева, на якому він прищепив кілька сортів груш
Сергій Синюк стоїть біля дерева, на якому він прищепив кілька сортів груш

— Якщо плодове дерево чимось не влаштовує, не обов'язково садити нове. Можна на нього прищепити інший сорт, — каже кіровоградець 48-річний Сергій Синюк. Має присадибну ділянку. — Мене навчив цього батько. А тепер вже я передаю свій досвід друзям і знайомим.

Живці для щеплення Синюк бере з молодих дерев. Яблуні та груші мають бути не старші семи-восьми років. Кісточкові — вишня, черешня, слива — п'яти-шести років.

— Живці заготовляють на початку зими, після невеликих морозів. Так роблять, щоб однорічні прирости встигли визріти й загартувалися. Пагони завдовжки 40–80 сантиметрів зберігають до весни в снігу. Якщо зима м'яка, можна заготовити і навесні. Я так і роблю. Але після морозної зими використовувати живці ризиковано — могли пошкодитися кора і бруньки.

Щеплять плодові дерева зазвичай наприкінці березня — у квітні, коли в підщепі триває активний сокорух. Спочатку роблять це на кісточкових, а потім зерняткових культурах. — У груші обрізаю скелетні гілки, залишивши близько 40 сантиметрів від стовбура, і прищеплюю живці бажаних ­сортів, — продовжує Сергій ­Романович.

У стовбурі дерева Синюк робить стамескою поперечний розкол. Загострює з двох боків нижній кінець підщепи. Вставляє його в розкол.

— Добре змащую садовим варом, щоб зменшити випаровування і запобігти всиханню пагонів. Вар можна замінити пластиліном. Місце щеплення щільно обв'язую поліетиленовою стрічкою. Можна ізоляційною. Зростається зазвичай через 3–4 тижні. Після цього обв'язки знімаю.

Зараз ви читаєте новину «Грушу щеплять живцями з молодих дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути