понеділок, 01 лютого 2016 07:55

Ґрунт на розсаду пропарюють і заморожують

Автор: ФОТО З САЙТА www.supersadovnik.ru
  За місяць до садіння ґрунт пропарюють на водяній бані протягом чотирьох годин
За місяць до садіння ґрунт пропарюють на водяній бані протягом чотирьох годин

Для вирощування розсади потрібен рихлий ґрунт, із невисокою кислотністю, що легко пропускає воду. Готується такий із двох частин землі, ­однієї — перегною, торфу й зернистого піску. Перегній підживлює розсаду, пісок розпушує землю, зола знижує кислотність.

Землю слід знезаразити, щоб знищити хвороби й личинки шкідників. Можна обробити розчином марганцівки — 3 г на 10 л води чи протигрибковими препаратами — тріходермін, фотоспорин-м.

— Землю пропарюю, — каже 52-річна Ольга Іваненко з Житомира. — У стару каструлю кладу дві цеглини й наливаю воду, щоб виступали з води на 5 сантиметрів. Ставлю на них велике відро з кількома отворами у дні. Дно відра вистилаю мішком, доверху насипаю ґрунт, закриваю кришкою. Ставлю на вогонь і пропарюю чотири години. Як вода википає, доливаю окріп. За раз обробляю 7 кілограмів ґрунту. При пропарюванні гинуть усі мікроорганізми, тому перед посівом насіння в оброблену землю додаю біогумус чи перегній — 1 до 10. Він містить необхідну мікрофлору.

— Аби не втрачати поживних речовин, краще проморожувати ґрунт. На городі знімаю верхній шар завтовшки 5 сантиметрів, бо в ньому найбільше збудників хвороб, потім зрізую 10–15 сантиметрів. Складаю в мішки, — каже 63-річна Лариса Митюк із села Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині. — Тримаю в сараї. Коли промерзне, заношу в тепле приміщення, щоб відтанув, розсипаю тонким шаром — не більш як 8 сантиметрів, і щоб пробудити шкідників, насіння бур'янів, зволожую водою. У теплі ґрунт тримаю тиждень, потім знову виношу на мороз. При температурі мінус 15 градусів знищуються бур'яни і шкідники. Чергую заморожування — відтавання, доки тримається мороз. Земля поступово оздоровлюється, багато патогенів гинуть, а земля при цьому не перетворюється на безживний субстрат, як при прожарюванні чи пропарюванні.

Зараз ви читаєте новину «Ґрунт на розсаду пропарюють і заморожують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути