Ексклюзиви
понеділок, 25 квітня 2016 06:00

Цвітну капусту садять біля помідорів

— У цвітній капусті, на відміну від качанної, вдвічі більше білка та аскорбінової кислоти. При її вирощуванні головне — часто поливати, — каже 28-річна Юлія Бригінець із міста Коростишів Житомирської області. — Коли починає формуватися головка, накриваю її нижніми листками. Від цього капуста буде щільна і тверда.

Весною перед оранкою на ділянку для капусти розкидають гній або компост. Як садить, у кожну ямку додає півсклянки попелу. Це удобрить землю і захистить коріння від хвороб.

— Розсаду не сію, готову купую на базарі. Беру невелику. Дивлюся, щоб були чотири-шість лис­точків. Цвітна капуста дозріває на тиждень раніше за звичайну. Їх саджу одночасно, три рази — на початку квітня, наприкінці травня. Потім — за місяць. Після формування головки до отримання врожаю минає два-три тижні. Якщо розсаду капусти вирощувати самому, треба дочекатися гарної погоди, щоб не повернулися заморозки. Перед сіянням півгодини слід потримати насіння в теплій воді. Тоді краще зійде і буде захищене від бактерій.

Після дощів сапою злегка "причісує" землю. Від цього вона розпушиться, не буде застою води. Щоб мати гарний урожай цвітної капусти, не можна її сіяти на місці редиски чи іншої капусти. Вони заражають ґрунт грибками. Краще садити там, де були картопля, огірки, буряки й горох.

Цвітна капуста гарно росте на сонці й у вологій землі. Якщо засуха і тінь — буде зелень без головки.

— Цвітна капуста боїться бліх, гусениці й попелиці. Щоб їх позбутися, поділюся секретом — кілька років поряд із ділянкою капусти сію баклажани чи саджу низькорослі помідори. Високі затіняють її і не сформується щільна головка. Шкідники не переносять їх запаху. А от бліх це не прожене. Від них головки посипаю жменею попелу.

Цвітну капусту зберігають у погребі на сухих полицях або підвішують за корінь.

Зараз ви читаєте новину «Цвітну капусту садять біля помідорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути