понеділок, 26 серпня 2013 00:15

Білими жоржинами прикрашають весільні карети

Автор: фото: Ольга БОРИСЮК
  Екскурсовод столичного Ботанічного саду імені Фокіна Юлія Саприкіна показує сад жоржин. Каже, в Україні найбільше вирощують білі та фіолетові сорти
Екскурсовод столичного Ботанічного саду імені Фокіна Юлія Саприкіна показує сад жоржин. Каже, в Україні найбільше вирощують білі та фіолетові сорти

— Зараз найкращий час вибирати жоржини для розмноження — саме розцвіли, — каже біолог Юлія Саприкіна, 36 років. Щогодини проводить екскурсії до цих квітів у столичному Ботанічному саду ім. Фоміна, неподалік метро Університет. — Маємо біля 120 сортів. Це багаторічна квітка, але у нас її викопують через холодні зими. У XVIII столітті існували лише 15 сортів, зараз — 12 тисяч.

Жоржини потребують лише добрива, прополки і правильного зберігання.

— Ці добрі на клумбу, — показує низький кущ із дрібними квітками. — Їх не прищипують і не пасинкують, не треба опори. При зберіганні бульби займають менше місця. На кущі можуть одночасно квітнути до 45 штук. Ними прикрашають виставки, присадибні ділянки.

Показує великі кущі у зріст людини. На ньому три білі квітки до 40 см у діаметрі. Такими прикрашають весільні карети.

При купівлі радить придивлятися до кореневої шийки. Має бути міцною, неушкодженою.

— Це 2 сантиметри стебла знизу. Її зрізують із бульбами, інакше не проростуть. Жоржина любить перегній. Якщо внесете, буде вищою і яскравішою, квітка буятиме. Краще з осені покласти в землю 4-5 кілограмів на квадратний метр.

Викопують бульби у жовтні, за два тижні після заморозків.

— Вибираємо здорові неушкоджені бульби і кладемо в пісок або тирсу в дерев'яні ящики. Краще поставити в підвал. У погребах і на балконах висихають. Дехто тримає в холодильнику, але там жоржини мерзнуть. Має бути 5-8 градусів тепла і 70 відсотків вологи. Під весну перебирають, роздивляються, чи немає ушкоджених, хворих. Здорові замочують у розчині марганцівки: 2 грами на 10 літрів води. Тримають 5 хвилин.

— Щоб розмножити, ділимо кореневище. На ньому мають бути паростки. Бульба жоржин подвійна, як ріжки. Розрізають так, щоб на кожній половині був паросток. Із великих зріжте низ, аби швидше пустили корінці. Обробіть фармазоліном або обітріть деревною золою. Потім знову покладіть у тирсу, присипте до кореневої шийки. Постійно мають бути вологі.

Ящик ставлять на веранді або в теплиці, щоб було світло, але пряме сонце не било.

— Паростки збризкуйте три-чотири рази на день. На початку травня, як досягли 5-7 сантиметрів, можна висаджувати на відстані 50-70 сантиметрів. Біля себе жоржина не любить інших квіток.

Садять у лунки завглибшки по 15 см.

У вазі не розцвітають

Для початку Юлія Саприкіна радить висадити 10-20 бульб жоржин.

— Найчастіше вирощують білі і фіолетові, люблять фотографувати біля них дітей. На дачу беруть кулясті — пелюстки загортаються так, що стає схоже на черепицю. Бувають усіх кольорів, крім синього.

У вазі найдовше стоять помпонні, розміром з яблуко, каже вона.

— Треба зрізувати, коли повністю розпустилися, бо у воді не розквітають. Добре додати в воду трохи оцту й час від часу обприскувати квітку.

Зараз ви читаєте новину «Білими жоржинами прикрашають весільні карети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути