середа, 07 грудня 2016 12:36

Орхідею краще не поливати, а напувати

Орхідею краще не поливати, а напувати
фото: Юлія Сулик

— Зазвичай орхідеї купують у магазинах під час цвітіння. А як доглядати їх після, не знають, — каже 42-річна Ірина Назаренко із села Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині.

Орхідеї не люблять пересаджування — робіть це раз на два-три роки. Куплену можна пересадити, як відцвіла. Зрізати стебло й лишити листя. При пересадці не чіпайте коріння. Використовуйте пластикові горщики. Бо в керамічних коріння приростає до стінок і рослина гине. Земляна суміш має містити соснову кору й деревне вугілля. Адже в природі орхідеї паразитують — ростуть на інших рослинах, найчастіше на деревах. Тож вирощувати їх можна на обрубку дерева чи шматку кори.

Вологість повітря — найважливіший фактор, що підтримує ріст і здоров'я орхідей. При сухому повітрі їх обприскують водою з пульверизатора.

— Якщо листя жовтіє або орхідея довгий час не цвіте, перенесіть квітку подалі від батареї у світле приміщення, час од часу бризкайте, — радить квітникарка.

У період росту рослині треба багато тепла і світла. Але від прямих сонячних променів вона висихає.

Не поливайте квітку часто. Вистачить двох-чотирьох разів на місяць. Якщо субстрат не сухий, води не доливайте. Від надмірного поливу, навіть під час вегетації, корені гниють і рослина гине. Це часто трапляється у прохолодних приміщеннях. У холоді рослини не поливають, а напувають — денце горщика опускають у посудину з водою. Не занурюйте в неї орхідею повністю — загниється. Слідкуйте, щоб вода не потрапила в пазухи листя.

Читайте також: Пальма юка має стояти на сонці 4 години на день

Іноді рослину вражає щитівка — хвороба кімнатних рослин. Від паразитів листя обробляють мильним розчином. Чверть шматка господарського мила розчиняють у півсклянки води. Що мильніше вийде, то краще. Листя протирають губкою для миття посуду двічі на тиждень. Або купують розчин проти паразитів.

Оптимальна температура для вирощування орхідей -16–18 градусів тепла. Найвища - +21–26°, мінімальна — плюс 8–10°.

Зараз ви читаєте новину «Орхідею краще не поливати, а напувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути