4 квітня відзначають Всесвітній день моркви.
Вперше її почали вирощувати на території сучасного Афганістану 900 року нашої ери. А до 11 століття поширився на Близький Схід і в Північну Африку. Звідти він відправився в Іспанію, а в 14 столітті активно вирощувався вже в Європі і Китаї.
Морква є дворічним овочем, хоча люди звикли, що це однорічний коренеплід і садять його щорічно, не збираючи насіння.
Приготована морква корисніша ніж свіжа. Вона має жорсткі клітинні стінки, які утримують корисні речовини та ускладнюють їх перетравлення і тому з сирої морквини ми отримуємо лише близько 3% бета-каротину, але якщо її приготувати то засвоюється до 40%.
Вона містить вітаміни А, В, С, К, РР та мікроелементи - мідь, фтор, йод, залізо, магній, калій і фосфор.
Морква містить 87% води. Своїм помаранчевим кольором вона зобов'язана ферменту бета-каротин, який потрапляючи в наш організм, переробляється на вітамін А – вітамін росту та розвитку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали наймодніші овочі цього року
Каротин покращує роботу легенів.
Сік моркви використовують при нестачі вітамінів, захворювання нирок, печінки, шлунка, а також при сухості шкіри і дерматиті. Нею лікують дисбактеріоз.
Вчені виявили, що морква є ще й природним антибіотиком за рахунок того, що в ній містяться фітонциди.
Завдяки наявності фітонцидів, які різко скорочують кількість мікробів в порожнині рота, морквина служить відмінним профілактичним засобом від карієсу.
Годуючим мамам морква необхідна для збільшення лактації молока і для збагачення його вітамінами.
Зелені смузі стали одним із головних трендів здорового харчування. Корисність цих напоїв є беззаперечною: готують їх на основі фруктів та овочів, присмачують насінням, медом й іншими інгредієнтами, багатими на поживні речовини.
Однак популярність зелених смузі породила навколо них і безліч міфів.
Коментарі