Ексклюзиви
пʼятниця, 21 лютого 2014 01:26

"За що вони міліцію б'ють - бидло, сволоти"? - як в Донецьку та Макіївці оцінюють столичні події
20

Фото: Тетяна Заровна

На кладовищах Макіївки – Нижня Кринка, Буроз та Скелєве поховали жертв вибуху на шахті "Північна"(держоб'єднання "Макіїввугілля"). Причиною аварії, через яку 7 людей загинули і 10 отримали опіки, травми і отруєння, називають раптовий викид метану і порушення правил техніки безпеки. Керівники області пообіцяли сім'ям загиблих гірників, що не залишать без матеріальної допомоги.

Супроводжуючи похоронну процесію в мікрорайоні Магістральний (Радянський район Макіївки), сусіди загиблих проклинали Євромайдан. Люди звинувачували екстремістів і бандерівців в тому, що ті руйнують стабільність і порядок в країні. Мешканки Макіївки розповіли, що політичну кризу можна вирішити лише шляхом відділення Донбасу від України.

Аргументуючи цю позицію, сусідки загиблих переказали кореспондентові Gazeta.ua усю офіційну інформацію, отриману ними з місцевих ЗМІ за останній місяць.

- За що вони міліцію б'ють, бидло, сволоти? - такими вигуками супроводжували жінки похоронну процесію. - Шахтарі на роботі гинуть - за що?! У нас усі працюють! А вони там, в Києві, просять поїсти і ліки! З якого переляку ми повинні їм давати? Кликали їх на той Майдан американці і опозиція, то нехай вони і годують. Вони приїжджали в Донецьк - ці бандити, чоловіків з 700. Бійку влаштували. У нас був мітинг в Донецьку на підтримку нашого президента, а ці з бітами, з палицями - титушки приїхали з їхнього автомайдану. Це усе творить західний Бендерштадт! Хотіли захопити нашу обладміністрацію! Шахтарі їм не дали. Наші макіївські шахтарі теж чергували в Донецьку, охороняли обладміністрацію. Потрібно нам, Донбасу, від западян від'єднуватися, і тоді все буде добре.

20 лютого в Донецькому Центрі слов'янської культури, звітуючи перед громадою про свою роботу в 2013 році, міський голова підтримав силову зачистку Євромайдану. Олександр Лукьянченко заявив: "Будуть прийняті заходи по установці блок-постів навколо міста - для тих, хто приїде до нас з недоброю звісткою". Він зачитав звернення, яке підписав колектив Донецької міськлікарні № 18. У ньому майданівців називали "нацистами" і "фашистською нечистю, проплаченою Америкою". Закликали провести референдум за федералізацію південного Сходу України і застосувати силу до мітингуючих. Пропозиція про силову зачистку Майдану була зустрінута присутніми в залі бурхливими оплесками.

Міський голова Олександр Лукьянченко закликав донеччан "відстояти свій дім, свій Донбас". Прокурор області Олег Сюсяйло звернувся до жителів регіону із закликом "до виконання свого громадянського обов'язку". Зажадав: "Негайно інформувати органи про відомі вам факти підготовки провокацій і безладів".

У заяві голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького йдеться: "Те, що відбувається зараз в Києві, відкидає нас від демократії в середні віки. Все, за що ми боролися і молилися, заради чого старалися і не покладаючи рук працювали, може бути перекреслено одним варварським розчерком війни. Ми бачимо, як безчинствуючий натовп знущається з представників місцевої влади, міліціонерів і військовослужбовців".

Наразі є інформація про те, що місцева влада замовила соціальну рекламу, яка вихваляє працівників "Беркуту". Нібито її планують росташувати на 50 бігбордах в центрі Донецька.

В четвер в Донецьку почалася паніка через неможливість зняти гроші з карткових рахунків. До банкоматів вишикувалися черги по 50 і більше людей. У більшості банкоматів з'явився ліміт на зняття коштів. У магазинах зникла можливість розраховуватися пластиковими картами - термінали не працювали. Жителі Донецька почали хаотично запасатися продуктами. Проте, ближче до 22.00 термінали відновили роботу і в супермаркетах зникли черги.

Зараз ви читаєте новину «"За що вони міліцію б'ють - бидло, сволоти"? - як в Донецьку та Макіївці оцінюють столичні події». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути