четвер, 23 жовтня 2014 17:52

"Вперше за 25 років легалізації УГКЦ стоїмо перед загрозою її ліквідації", - Блаженніший Святослав
5

Фото: Вікторія Цимбаліста

Сьогодні у Львові розпочалась традиційна щорічна Зустріч ієрархів. Цього року вона присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля. Заходи з відзначення цієї дати триватимуть три дні. На них з'їхались східні католицькі ієрархи майже з усієї Європи.

"Львів був епіцентром боротьби за визволення УГКЦ, найбільш переслідуваної церкви 20-століття. Тому не було ніяких сумнівів і заперечень аби цю важливу дату відзначали саме у нас. Легалізація УГКЦ має велике значення не лише для українців. Вона дала імпульс для виходу з підпілля східних католицьких церков у країнах колишніх сатилітів Радянського союзу: Румунії, Угорщини, Словаччини", - каже Блаженніший Святослав.

У програмі заходу святкувань 25-річчя легалізації УГКЦ передбаченні богослужіння, вручання нагород імені Омеляна Ковча, екскурсії та відвідини історичних храмових місць. Розпочнуть цими днями і анансування 2015 року - року Андрея Шептицького.

"1 листопада виповнюється 70 років з приводу відходу у вічність Митрополита Андрея Шептицького, а наступний рік — 150 років від дня його народження. Тому 2015 рік наша церква оголосила роком Андрея Шептицького. Для нашої держави і церкви, коли вона переживає зараз стільки випробувань, ця постать є дуже значущою. В час, коли УГКЦ намагаються вижити в Криму, коли їй не дають розвиватися в зоні АТО, коли вперше за 25 років легалізації УГКЦ, ми стоїмо перед загрозою її ліквідації, постать Шептицького, його ідеї, дух і вчення, важливі для цілого українського суспільства", - додав Глава УГКЦ.

Нагадаємо, минулого тижня в ЗМІ з'явилося інтерв'ю Святослава, де він начебто говорить про те, що УГКЦ визнає Українську Православну Церкву Московського Патріархату єдиною канонічною Православною Церквою в Україні - "поважає канони та внутрішній порядок православної сторони". Це викликало велике обурення серед прихожан КП та грекокатоликів. Сьогодні Блаженніший назвав ці слова не більшим, як вирваними з контексту і провокацією, яка має на меті посварити конфесії в державі.

"Мені стає цілком очевидним, що справді хтось хоче перенести те протистояння, яке сьогодні є в Україні між українським суспільством і зовнішнім агресором, на церкву. Розпалити міжконфесійний конфлікт в Україні. Я погоджуюсь з Патріархом Філаретом, хтось хоче посварити релігійне середовище. Але це нікому не вдасться, бо ми це розуміємо. Такої єдності, яка зараз є між церквами в Україні і православними, і католиками, і греко-католиками, і протестантами — в релігійному середовищі за останні 25 років напевне не було. Тому подібні провокації не пройдуть", - зазначив Шевчук.

Зараз ви читаєте новину «"Вперше за 25 років легалізації УГКЦ стоїмо перед загрозою її ліквідації", - Блаженніший Святослав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути