субота, 28 травня 2016 11:05

Вінницьку бібліотеку прикрасили татарськими орнаментами
9

Стіни бібліотеки №1 у Вінниці прикрасили кримсько-татарськими орнаментами та цитатами із циклу кримських оповідань Михайла Коцюбинського. Малювати могли всі бажаючі.

"Сьогоднішній розпис бібліотеки – фінальна частина проекту "Стежка" у Вінниці. Раніше ми нанесли цитати і прикрасили колони цієї будівлі.. Відштовхувались від орнаментів створених художником Рустетом Скибіним та повістей Коцюбинського про Крим. Ми перечитали їх і вибрали цитати. Під них розробили малюнки", - розповідає кореспонденту Gazeta.ua вінницька художниця Юлія Гушул.

Одну зі стін розписують учасники майстер-класу, який провів Рустем Скибін. Він розповів про особливості і значення малюнків, показав традиційні кримські орнаменти.

"Як кожен зрозумів і пропустив через себе мою розповідь так і малює. Головне, що ми зберігаємо структуру орнаменту, - коментує художник. – Орнаменти використовували для одягу – рукави сорочок, жилетки і хустини. В них закладались побажання на продовження роду, здоров'я і достаток. Були обряди коли на тіло наносили малюнки. Наприклад, на вечірці перед весіллям у нареченої всі дівчата розмальовували собі руки хною. Вона є антисептиком і має лікувальні властивості."

В основі орнаментів кримські рослини – кипарис, троянда, мигдаль, гранат і тюльпан.

"Подобаються кольори – рожевий і темно-зелений. Вони не різкі і не відштовхують. Раніше розмальовувала кафе, там було українське село. Тут зовсім інший стиль, і це цікаво", - каже Ольга Іваненко, студентка будівельного коледжу, який поруч із бібліотекою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ допитує кримськотатарських школярів щодо георгіївських стрічок

Гюльнара Абдулаєва малює на стіні бібліотеки. Виїхала із Сімферополя 2 роки тому, живе у Києві. До Вінниці приїхала на фестиваль "Інтермецо".

"Татарські орнаменти малюю вперше, хоча милувалась ними дуже часто. За останні два роки розмальовані тарілки, мабуть, з'явилися в кожному домі кримських татар. Не тільки в Україні, а й в Криму. Відбувається піднесення патріотизму і зацікавленості всім традиційним. Багато одягу національного, - каже Абдулаєва. – Малювати дуже класно. Внутрішнє натхнення з'являється, хочеться творити. Цікаві думки приходять в голову. Відходиш від життєвих проблем."

Нагадаємо, ІІ Міжнародний фестиваль оповідання "Intermezzo" проходить протягом 26–29 травня у Вінниці. У програмі більше 50 подій, близько 50 учасників із України, Польщі, Чехії, Білорусії, Вірменії, Великобританії. Фестиваль присвячений українському письменнику Михайлу Коцюбинському. Гасло цьогорічного фестивалю: "Приватні моря, спільні береги" з фокусом на темі моря в літературі.

Зараз ви читаєте новину «Вінницьку бібліотеку прикрасили татарськими орнаментами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути