пʼятниця, 20 лютого 2015 18:44

"Важко говорити, коли на тебе з фотографій дивляться герої, які за Україну віддали життя" - полтавці вшанували Небесну Сотню траурною ходою
14

Фото: Сергій ДЗЕХ

До 400 полтавців зібралися сьогодні о 16.00 на Панахиді за загиблими героями Небесної Сотні біля Свято-Успенського Собору Київського Патріархату. Більша частина людей через гучномовці слухали поминальну молитву на вулиці, попередньо ставши у колону. Попереду натовпу стояло близько сотні учнів музикального училища, у кожного в руках був портрет загиблого героя. Окрім світлин полеглих майданівців, багато людей тримали фотографії і загиблих воїнів АТО.

"Рік тому місяць був на Майдані в Києві. За 4 дні до розстрілів поїхав додому через запалення легень. Коли почув про стрільбу - впав у відчай. Ніхто з близьких друзів тоді чудом не загинув, але відчуття сорому, що не був у той час там і не помагав людям - досі зі мною. Та час назад не вернути. Все, що можу зараз - прийти сюди і віддати цим героям честь та шану", - сказав полтавець 29-річний Андрій Лещенко.

 Після закінчення Панахиди колона проїжджою частиною рушила до облдержадміністрації. Люди співали гімн України, скандували: "Герої не вмирають!". Біля адмінбудівлі на поминальну ходу чекали ще до 600 городян. Грала пісня - "Плине кача". По її закінченню люди по черзі клали квіти та ставили лампади до меморіалу героїв Небесної Сотні.

"Важко говорити, коли на тебе з фотографій дивляться герої, які за Україну віддали життя. І коли ми перемогли той бандитський режим, багато, хто з людей думав, що ми досягли цілі. Однак наша боротьба досі продовжується. Кожне покоління українців боролося за свободу, згадайте і репресії, і війну, і Голодомор. Нам випала честь закінчити цю визвольну боротьбу і зробити Україну багатою та квітучою. Для цього треба відкинути усі політичні вподобання і зрозуміти одне - ми єдина нація", - заявив перед людьми голова обласної ради Петро Ворона.

  Виступив перед полтавцями і губернатор області Валерій Головко.

"Торік, 20 лютого, мій робочий день почався у Верховній Раді. Однак, як тільки почали надходити вісті з Майдану - він тут же закінчився. Пам'ятаю було страшно, стільки крові як тоді - ніколи в житті не бачив. Нині наші герої, на жаль, продовжують гинути, але вже на війні за Україну. Тому для всіх нас зараз головне задати собі питання: а що я зробив задля української перемоги? З таким питанням я йду кожного дня на роботу", - зазначив очільник області.

  Окрім політиків, перед людьми виступали полтавські активісти Майдану. За дві години натовп почав розходитися.

Зараз ви читаєте новину «"Важко говорити, коли на тебе з фотографій дивляться герої, які за Україну віддали життя" - полтавці вшанували Небесну Сотню траурною ходою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути