понеділок, 16 травня 2016 21:49

У Львові для молодих суддів немає роботи

У Львові для молодих суддів немає роботи

Охочим стати суддями доводиться долати низку проблем. Вони пов'язані з непрозорою системою добору кандидатів та відсутністю конкурсів на заміщення вакантних посад. Про це 16 травня на інтерв'ю-прес-конференції: "Тест на мантію: як реформувати систему добору суддів, щоб вичавити з неї корупційну складову" повідомив координатор у правозахисній адвокатсько-експертній групі "Конвенція 50" Дмитро Гудима.
Щоб отримати дозвіл стати суддею, кандидат проходить низку важливих процедур. Здає тест і вирішує спеціальні задачі. Та хто їх перевіряє – невідомо.
"Після проходження тесту, кандидат вибирає суд, де хотів би працювати. Його заносять у резервний список. Якщо протягом 3 років не з'являється вакансії у суді, кандидата виключають із списків. Він втрачає шанс отримати роботу", – розповів Гудима.
Правник зазначив, що є регіони України, де немає жодного бажаючого стати суддею. Судді, які вже працюють, готові піти з роботи через завантаженість, кримінальну ситуацію. У Львові ж вакантних місць на посаду судді немає.
" В районах Львівщини є вакантні посади. Наприклад, в Золочівському районі, Кам'янка-Бузькому. Їх не заповнюють, бо не оголошують добору. Останній був у 2012 році", – повідомила заступник начальника облуправління Державної судової адміністрації Марія Коник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Дніпропетровську суддя зґвалтував адвоката

Ще одна проблема, яка виникає у пВ Дніпропетровську суддя зґвалтував адвокатароцесі призначення суддів, – їхній вік. Згідно з вимогами, щоб стати суддею, охочий має мати повних 25 років.
"Це замало. Щоб стати суддею, людина повинна мати вже певний досвід за плечима. Має знати, як приймати кваліфіковані рішення", – пояснив Дмитро Гудима.
Експерти переконані, для ефективної роботи українських судів важливо збільшити вік, який дозволяє стати суддями. Також зробити систему їх добору прозорішою.

Зараз ви читаєте новину «У Львові для молодих суддів немає роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути