Ексклюзиви
неділя, 28 серпня 2016 12:27

У лісах почали масово садити черешню, грушу та горіх

У лісах почали масово садити черешню, грушу та горіх

Посадкою черешень, груш та горіхів займаються лісівники на Вінниччині. Їх деревина цінується на рівні з дубом. Черешня достигає у 50 років, горіх і груша – 80, дуб – у 100. Садять поруч і почергово вирубують.

"По технології заготівлі, ми вилучаємо черешню і звільняємо простір для дуба. Збільшується кількість сонця і далі дерево набирає об'єми. До 50 років він росте у висоту і притінення по боках йому навіть корисне. Підібрали супутні породи, які добре виконують це завдання – черешня, груша, горіх. Садимо їх рядами поруч із дубом. Ми експериментуємо, але дуже продумано і обережно. Маємо невдалі приклади залісення ялиною у минулому. Це завезена до нас культура. Тепер, коли клімат потеплішав і рівень ґрунтових вод упав – вона масово висихає. Груша, черешня і горіх – місцеві породи. Але їх масово ніколи не садили, а лише поодиноко, - розповів начальник Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства Анатолій Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про вирубку лісів можна дізнатись через інтернет

Лісівник наголошує, що зараз суттєво зменшилась відстань між рядами дерев.

"Колись садили через 8-12 метрів зараз зменшили цю відстань до 3-4 метрів. Тоді на гектар було 2 тисячі дерев цінної породи. Зараз – 6 тисяч. З них вибираємо гірші дерева і вирубуємо, найкращі – залишаємо", - каже Бондар.

Плоди з груш, черешень і горіхів будуть приманювати тварин і птахів. Це сприятиме збільшенню їх популяцій в лісі.

Нагадаємо, взяли під варту одного з організаторів нелегальної вирубки дерев. Чоловік має можливість внести заставу упродовж 60 днів. Необхідна сума - 4,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «У лісах почали масово садити черешню, грушу та горіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути