Ексклюзиви
понеділок, 23 травня 2016 18:44

У Харкові установлять орган, який пролежав на складі 4 роки

У Харкові установлять орган, який пролежав на складі 4 роки

До Харкова прибули представники німецької фірми Alexander Schuke для встановлення органу в реконструйованому приміщенні Харківської обласної філармонії.

Група фахівців, до складу якої входять 8 співробітників фірми, вже оглянули новий органний зал філармонії, повідомляє сайт Харківської облдержадміністрації.

"Фахівці ознайомилися зі станом виконання робіт по органному залу, в них не виникло жодних зауважень. Найближчими днями вони почнуть монтаж та налаштування музичного інструменту", - йдеться у повідомленні.

Завершити всі монтажні та пусконалагоджувальні роботи фахівці Alexander Schuke планують до 1 серпня. З 1 вересня почнуть настроювати. На це, за словами представників фірми, знадобиться близько двох місяців.

Як відомо, у Харкові діє органний зал – інструмент був виготовлений і встановлений 1984 року майстрами чехословацької фірми Rieger-Kloss у відреставрованому Успенському соборі – одній з найстаріших у місті культовій споруді. 1 червня 1986 року в Соборі відкрився Будинок органної та камерної музики.

Пізніше, паралельно з концертами органної музики, з початку 1990-х років в Успенському соборі тривають богослужіння Харківської єпархії УПЦ Московського патріархату, якій частково було передано комплекс Собору. На початку 2009 року був підписаний контракт на будівництво органу Alexander Schuke в новому філармонічному комплексі, де з 2010 року мав розміститися Органний зал Харківської філармонії. Через брак коштів реконструкція приміщення філармонії, проектна вартість якої становить 250 млн грн, поновилася восени 2015 року. 30-тонний орган фірми Aleksander Schuke вартістю понад 1 млн євро прибув до Харкова ще влітку 2012 року. Після відкриття нової філармонічної зали весь комплекс Успенського собору, згідно з підписаними угодами, має повністю перейти у власність Харківської єпархії УПЦ МП.

Новий органний зал у Харкові може запрацювати вже до кінця цього року, кажуть спеціалісти. Подальша доля "чехословацького" органу в Успенському соборі поки що невідома. Це унікальний інструмент, що був спроектований спеціально для харківського храму. Швидше за все, інструмент демонтують, позаяк перебування органу у православній культовій споруді суперечить церковним канонам.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові установлять орган, який пролежав на складі 4 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути