четвер, 05 березня 2015 16:43

У Черкасах відтворили атмосферу 1815 року до 200-річчя Вербицького
5

Фото: Маргарита ШАТНЕНКО

У черкаському Музеї "Кобзаря" Тараса Шевченка 4 березня показали проект "Вербицький у кубі". Дійство відбулося у день 200-річчя українського композитора, автора гімну України "Ще не вмерла Україна" Михайла Вербицького. Режисер постановки – харків'янин Ігор Магда.

"Було питання: як зробити виставу про українського митця, щоб це було незвично і схоже на ритуал. Люди часто згадують іноземних митців. Але у нас є багато видатних українців. І про них також треба згадувати, – каже Ігор Магда, режисер Черкаського сучасного молодіжного театру "Вирій".

У постановці представили три етапи життя Вербицького. Перший – народження, було показане танцем. Потім момент смерті батька Вербицького, переїзд митця до Переяслав-Хмельницького та навчання у хорі. Останнім етапом черкаські виконавці показали життя Вербицького до часу написання гімну України.

"Близько місяця тривали репетиції. "Вербицького у кубі" недарма показали саме в черкаському Музеї "Кобзаря" Тараса Шевченка. Бо тут склалась певна енергетика", – говорить режисер.

"Не лише Тарас Шевченко уособлює собою всю Україну. Цікавим є життя Вербицького. Він, будучи бідним, знаходив в собі сили до творчості та виводив українську музику на європейський рівень", – говорить одна з організаторів заходу Тетяна Артеменко.

"У виставі не було ніякого сценарію, все чиста імпровізація, – каже актор Ярослав Литвин. – Єдина текстівка – твір Шевченка. Я був тінню Вербицького. Я з ним сперечався, я з ним погоджувався. Це деструктивний театр, коли руйнуються всі стереотипи. Глядач теж частина цього дійства. Якщо він пасивний, то його треба активувати. Якщо актор розпинається, а глядач просто спостерігає, то яке ж це життя? У виставі немає кінця. Вона триває доти, поки не піде останній глядач. Немає оплесків".

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах відтворили атмосферу 1815 року до 200-річчя Вербицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути