Ексклюзиви
понеділок, 14 вересня 2015 12:03

"Танці, молитви і купи сміття" - рекордна кількість паломників-хасидів святкують в Умані Новий рік
26

Фото: Ірина ПАТЛАТЮК

Майже 30 тисяч паломників-хасидів святкують в Умані, що на Черкащині, юдейський Новий рік -Рош-га-Шана. Святкування почалося зі сходом першої зірки 13 вересня. Паломники моляться, танцюють та співають. Охороняють їх понад 400 правоохоронців.

Гуляння триватимуть два дні. Напередодні хасиди купували овочі та фрукти до святкового столу. У районі паломництва влаштували міні-ринки, де вони могли купити крім продуктів харчування і води, ще іграшки дітям та сувеніри. Ціни на товари порівняно з минулим роком не піднялися.Торгують тут і хасиди. 

Ціни на ринках стартують від одного долара. У ці дні заробляють таксисти, водії автобусів, продавці на ринках та консультанти мобільних операторів. Найбільше заробляють власники квартир та будинків, які здають своє житло в оренду паломникам. Ціна від 100 доларів за тиждень з людини.

"Купують яблука та мед. Це традиційні ласощі до свята. Обов'язково на столі має бути червона риба. Багато купують перцю, особливо гострого. Вони його додають у соуси та салати. На сувеніри та подарунки купують вироби з дерева. Ми їх замовляємо у майстрів із Закарпаття. Кіпи плетуть наші жінки", - каже продавець Анжела.

До свята паломники надрукували збірку оповідань свого духовного наставника Рабі Нахмана.

"Книга вийшла друком тут, в Умані, у місцевій друкарні. У видання ввійшли всі казки та оповідання Рабі Нахмана. Нам важливо, щоб до роботи долучалися уманчани. Це унікальне видання, перше у своєму роді", - розповідає Хайм Хазін з Центру брацлавських хасидів в Умані.

Разом з українськими міліціонерами район паломництва патрулюють ізраїльські поліцейські.
"15 поліцейських з Ізраїлю цілодобово патрулюють разом з нашими підрозділами. Посилено працюють вибухотехніки. Входи у район паломництва обладнано металошукачами та спеціальними екранами. Поки що трапляюються дрібні інциденти, які вдається вирішувати на місці. У двох паломників міліціонери виявили марихуану. Зараз вирішується питання про їх депортацію", - говорить речник Уманського міськвідділу міліції Леся Усенко.

Ввечері 15 вересня паломники почнуть виїжджати з міста.

Нагадаємо, хасиди святкують 5776 рік. До Умані їдуть, бо так їм заповідав духовний наставник Рабі Нахман. Він похований в Умані. Хасиди вірять, як приїхати на Новий рік до його могили, то святий допомагатиме в усьому. Мають тут веселитися та обов'язково залишити пожертвування. Жінкам у ці дні небажано з'являтися у районі паломництва, тому на свято їдуть чоловіки з синами.

Зараз ви читаєте новину «"Танці, молитви і купи сміття" - рекордна кількість паломників-хасидів святкують в Умані Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути