Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2016 14:34

Сутичка під Львівською міською радою: двоє постраждалих
14

Фото: Ярослав Тимчишин

9 червня під Львівською міською радою відбулися сутички активістів і силовиків. Зранку мітинг перед сесією міськради був мирним: були присутні представники захисників тварин, матері та дружини мобілізованих воїнів, мешканці прилеглих до Грибовицього сміттєзвалища сіл, підприємці.

Під час сесії міської ради протестувальники захопили трибуну сесійної зали. Активісти вимагали пустити їх на засідання, щоб пояснити депутатам, аби ті проголосували за відставку Садового. Сам мер Андрій Садовий у цей час перебував у суді щодо справи замаху на його будинок.

Охорону під Ратушею посилили, близько 30 нацгвардійців заблокували вхід до великої сесійної зали. У нацгвардійців була зброя із гумовими кулями, вони були в повному екіпіруванні. Також вхід охороняли близько сотні працівників Муніципальної варти та Національної поліції.

Правоохоронці обмежили доступ у сесійну залу. Пропускали лише за посвідченнями депутатів та журналістів.

До 10:30 надворі побільшало активістів, серед них були представники організацій УНА-УНСО, "Сокіл", люди у військовій формі. Молодики почали штурмувати приміщення. Активісти намагалися зірвати шоломи, забирали у правоохоронців щити, витягували поліцейських на вулицю.

Громадськість обурювалася, що мер міста не взяв участь у сесії міськради та не вийшов до мітингувальників, а також протестували проти не допуску громадян на сесію міської ради.

"Якщо Садовий боїться людей, то хай візьме клітку, сяде там і проводить сесію. Якщо він самоусувається, як Янукович, то хай складає повноваження. Друга сесія із проблемами в місті, а його немає знову. Це вперше за всю історію Львова правоохоронці в такій кількості присутні у залі", – каже депутат із партії "Свобода" Андрій Рікота.

О 10:40 всередині зачиняється штовханина. Чоловік у військовій формі залазить на дерев'яні двері входу. Натовп скандує "Відставку Садовому!". Чути шум і крики. Всередині хтось із сторін застосував перцевий балончик. Кількох нацгвардійців без шоломів і активістів у військовій формі виводять на вулиці. Люди шарпають і штовхають силовиків. Ті йдуть до броньованого автобусу.
Всередину передають пляшки із водою. Ті, на кого потрапив газ - вмивають обличчя. Кілька журналістів із відеокамерами втікають із середини, там далі сутичка.

Криміналіст, редактор газети "Ратуша" Микола Савельєв о 10:45 разом із чоловіками із УНСО зайшов в середину на переговори із представниками Нацгвардії. Після того частину активістів пустили у велику сесійну залу.

"О 10:30 я зателефонував Володимиру Маруняку, керівнику патрульної поліції Франківського району. Він привів всіх своїх людей під Ратушу, а сам не прийшов. Йому сказав, що вони "гандони", якщо так роблять. Потім взяв 5-6 найсильніших хлопців із УНСО і пройшов крізь загорожу нацгвардійців і поліцейських, до міської ради. Мені добряче потовкли боки і свої, і чужі. Після цього доступ до міської ради був більш-менш відкритий", - каже Микола Савельєв.

Об 11 ранку в дворику Ратуші шикуються силовики із Нацгвардії. Кілька чоловік без шоломів та щитів. Старший, у званні полковника, звертається до силовиків:

"Оце, хлопці, для вас бойове хрещення. Скільки щитів втратили? Вісім?Руки-ноги-голови цілі? Виконувати наказ далі", - звертається. Нацгвардійці знову йдуть у хол ратуші, стають щільною стіною. Пропускають у велику сесійну залу депутатів, працівників Ратуші, журналістів та окремих активістів.

У коридорі перед великою сесійною залою брифінг для журналістів дають Дмитро Ферцович та Віталій Бабяк - керівники "УНА -УНСО" (Українська Національна Асамблея - Українська Націоналістична Самооборона). Представників цієї організації було найбільше під Ратушею.

"Садовий має відповісти перед судом за свої діяння і 130 квартир, які він роздав прокурорам, не врятують його від покарання. Чотири людини, які загинули там, на сміттєзвалищі - на його совісті і відповідальності. А у кожного із загиблих - малі діти. Більше 10 років проблему Грибович він не міг вирішити, він знав, до чого це може призвести, але нічого не робив. Йому надійшло 43 чи 47 пропозицій побудувати сміттєпереробний завод, але він чекав найбільших і найвигідніших відкатів. От і дочекався смерті людей", - каже Віталій Баб'як, керівник міської організації УНА-УНСО.

О 11:10 депутат від БПП Григорій Козловський закликає громадськість і представників влади до діалогу. Закликає кожну із сторін виступити за трибуною, регламент 3 хвилини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Садовий замість сесії пішов на суд

"Діалог треба відновити. Він має бути почутий і громадою і владою. Через непорозуміння у Львові може бути дизентерія. Відставка Садового не вирішить проблему Грибовицького сміттєзвалища. Громада повинна висловитися з трибуни, а не на вулиці", - сказав Григорій Козловський.

На цей час далі тривають виступи активістів і депутатів.

За фактом сутичок у Львівській міськраді поліція відкрила кримінальне провадження. за ч.3 ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Двоє силовиків із Нацгвардії отримали легкі тілесні ушкодження.

Зараз ви читаєте новину «Сутичка під Львівською міською радою: двоє постраждалих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути