пʼятниця, 13 січня 2017 16:30

Щедрівникам у чудернацьких масках забороняли ходити до священиків
9

Фото: Фото: надане Вінницьким краєзнавчим музеєм

У селі Попова Гребля Чечельницького району Вінниччини зберігся стародавній обряд під час щедрування на Маланки 13 січня. Це єдине село в області, де хлопці одягають чудернацькі маски.

Їх показали у Вінницькому краєзнавчому музеї.

"Маску зняв з горища. У ній щедрував ще мій батько. Міліція його гонила, бо у радянські часи забороняли такі походеньки. Церква теж не признавала. Ми навіть до батюшки не ходили щедрувати. Живуть з матушкою на моїй вулиці. Вона постійно сердилася, що захожу до них в двір та ще й прошу пригостити вином, яким у церкві причащають. Регочу, а вона свариться" - розповідає Gazeta.ua Віталій Макарівський з села Попова Гребля.

Щедрували, як тільки надворі починало сутеніти. Бригада неодружених хлопців ходила тільки по своїй вулиці. Дівчата - окремо.

"Між собою розподіляли ролі. Були "коза", "кінь", "ведмідь". "Чортом" ставав найспритніший. Ще створювали "циганську сім'ю" зі "старим", "старою" та "синками". Їх могло бути до десяти. Але не більше" - каже хлопець.

Маски готували за два тижні до свят. Старі рихтували, а нові плели з осоки. З шкури кожуха робили "передок". На ньому вирізали дирки для очей і рота. Обшивали червоною ниткою чи тканиною. З ганчір'я чи качана кукурудзи виготовляли носа і підмальовували червоною помадою.

"Якось люди двері нам не відкрили. Бачимо, вдома є хтось, бо світиться. Хтось нас лякався і хрестився. А більшість в хату приглашали. Чарку наливали. Ставили на стіл, що мали - голубці, котлети. В торбу кидали цукерки" - додає Віталій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди обдаровували вертеп ковбасою, горілкою, солодощами і грошима

Каже, щедрували до півночі. Після цього спати не лягали. Насипали в торбу пшениці, кукурудзи та йшли посівати до ранку.

"Це вже могли робити по всьому селі. Вдень зі всіма сільськими щедрівниками збиралися в одному місці. Вибирали по троє з кожної вулиці і починали боротися - визначали найсильнішу вулицю. Серйозно не билися. Гулянку продовжували на вечірній дискотеці в барі. Лягали спати на третю добу" - каже Макарівський.

Маски ховали 16 січня. Їх вішали на горищі і нічим не прикривали.
Зараз ви читаєте новину «Щедрівникам у чудернацьких масках забороняли ходити до священиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути