Ексклюзиви
понеділок, 19 вересня 2016 19:53

Романа Іваничука поховали у родинному склепі
15

Панахида за Романом Іваничуком у храмі св.Тройці
Фото: Валерій Шмаков
Прощання з класиком української літератури
Прощання з класиком української літератури
Панахида за Романом Іваничуком у храмі св.Тройці
Львів'яни проводжають Романа Іваничука в останню путь

У Львові провели в останню путь письменника-дисидента, Героя України, Романа Іваничука. Він помер 17 вересня у віці 87 років.

"Востаннє Роман приходив до мене у липні. Погано себе почував, казав, що йому важко підніматися сходами. Обіцяв, що незабаром принесе новий твір. Не встиг. Він часто мені приносив свої твори читати. Приходили разом з Ніною, як голубки. Я так тішився за них, що мають в поважному віці такі теплі відносини. З ним зналися ще з 40-х. Бували разом на виступах джазових ансамблів. Потім приходив до мене як до лікаря", - розповідає завкафедри отоларингології Львівського медуніверситету Олександр Кіцера.

Відомого діяча ховали у родинному гробівці на Личаківському кладовищі. На похорон прийшло понад 200 осіб.

"Я познайомився з ним ще 1964-го. Тоді мене утвердили на головну роль в постановці одного з його творів. Потім часто бачилися в редакції журналу "Жовтень", у Спілці письменників. Коли я працював над поемою Франка "Похорон" , Роман Іванович мені сказав: "Дуже люблю Франка, його поему "Мойсей" навіть знаю напам'ять. А от "Похорон" не розумію". Після прем'єри він підходить до мене зі сльозами і каже: "Ми всі потроху Мирони". Серед нас заньківчан був як свій, часто приходив до театру", - каже народний артист України Святослав Максимчук.

Роман Іваничук є автором 20 історичних романів, 7 збірок новел, 2 повістей. Його твори перекладали на французьку, російську та інші мови.

"Я був хрущем, що пив мед з його "Мальв". Виховувався на його творах упродовж 10-ліття. Він казав, аби я називав його на "ти", але я не міг. Тепер зможу. Востаннє бачились цього року в Івано-Франківську на Фестивалі історичної прози. Казав, що вже себе зле почуває, але наступного року ще обов'язково приїде і буде підтримувати цей фестиваль", - зауважив сучасний письменник Василь Шкляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луганського поета Василя Голобородька має підтримати влада - лист інтелігенції

З рідних у Романа Іваничука залишилась дружина - письменниця Ніна Бічуя, син Ярема і дочка Наталя.

Зараз ви читаєте новину «Романа Іваничука поховали у родинному склепі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути