субота, 13 вересня 2014 21:59

"Пушкін не винен, що в Україні війна", - літератори із бойкотувальниками обговорили санкції проти російської книги

"Пушкін не винен, що в Україні війна", - літератори із бойкотувальниками обговорили санкції проти російської книги

На 21 Форум видавців не приїхало жодне російське видавництво. Зате приїхали російські письменники Лєв Рубінштейн, Людмила Улицкая, Дмитро Кузьмин та інші. Напередодні Форуму видавців Львівський Економічний бойкотний рух звернувся до керівництва Форуму із проханням відмовити російським видавництвам від участі у Форумі видавців.
"Книга – це також товар. Коли російська зброя вбиває українців та руйнує міста на Донбасі, купувати російські товари означає фінансувати терористів", - каже координатор Економічного бойкотного руху Отар Довженко.

Окрім того, російські книги зобов'язали маркувати триколором. Але цю вимогу не виконав жоден продавець на Форумі видавців. Частина літераторів, видавців та письменників були проти дій львівських бойкотувальників.

13 вересня обидві сторони зібралися на круглому столі "Пушкін і Толстой як вороги народу". Бойкот російських видавництв на львівському Форумі – патріотизм чи безглуздість? Що дасть ліцензування, квотування або заборона російського культурного продукту?". Учасники - Іван Андрусяк, Андрій Бондар, Отар Довженко, Маріанна Кіяновська, Юрій Макаров, Володимир Рафеєнко, Ірина Славінська, Борис Херсонський.

"Без російських видавництв у нас зникає доступ до новинок і світових бестселерів, які росіяни перекладають та випускають першими. Навіщо цей бойкот? В Україні і так мало видавництв українських. Краще б треба було звернути увагу на дірявий кордон, через який в Україну потрапляють тонни контрабандної книги", - каже літературний оглядач Ірина Славінська.

З нею погоджується письменниця Маріанна Кіяновська.

"Путін заборонив закордонні продукти для росіян. Тим самим він порушив інтимну територію, простір людини – вибір що їй їсти. Заборонити російські видавництва - це так само вдертися в приватний простір, це сприймається як вторгнення, і слідує тонка реакція. Бойкотувальні дії сіють у будь-якому суспільстві відчуття тривоги і страху. Через 10 років ніхто не пам'ятатиме подробиць і учасників бойкоту, але пам'ятатиме сам прецедент, за 10-20 років він обросте міфами", - каже Маріанна Кіяновська.

Письменник Андрій Бондар вважає, що бойкот – це своєрідний реванш, відповідь України для Росії.

До слова, Економічний Бойкотний рух проводить у рамках Форуму видавців благодійну акцію – у спеціальному наметі збирають літературу для бібліотеки в Артемівську, де не вистачає саме сучасних українських видань. За три дні ярмарки вдалося зібрати понад дві тисячі книг та компакт-дисків.

 

Зараз ви читаєте новину «"Пушкін не винен, що в Україні війна", - літератори із бойкотувальниками обговорили санкції проти російської книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути