вівторок, 15 липня 2014 21:15

"Пошліть на війну депутатських синків" - вінницькі матері просять ротації
12

Фото: Тетяна Сарахан

Сьогодні, 15 липня, біля вінницького обласного військкомату зібралися матері та дружини 48 солдатів, яких мобілізували в зону АТО ще у травні. Вимагають повернути їх додому.

Близько 10-ї ранку до жінок виходить підполковник Олексій Островий. Каже, на ротацію не варто сподіватися зараз. На нього сиплеться шквал питань і претензій. Матерів цікавить, чому на зміну їхніх дітей не повезуть інших військовозобов'язаних. Чому їх не повідомили, куди направляють їхніх дітей. Лише після прибуття в зону АТО солдати повідомили по телефону, де вони знаходяться.

"Ми були впевнені, що син проходить військову підготовку у Бердичеві. За документами прикомандирований до 95-ї аеромобільної бригади у Житомирі. За три тижні приїхав і попрощався. По дорозі розказує: "Сидимо на сумках, проїжджаємо біля міста, де живе батько нашого Павла". Це значить місто Маріуполь. В голос не називає. Вже як прибув, каже по телефону: "300 метрів від сусідів", тобто від Росії. Це що другий Афганістан?, - витирає червоні очі від сліз Лідія Сабліна з селища Стрижавка. - Він вже не витримує там. Сидять в окопах по пояс у воді. Вночі вовків від себе відганяє. До них лисиці прибились. З ними сплять. Навіть тварини бояться тієї війни".

Пікетувальниці не можуть зрозуміти, чому їхні діти пішли на Схід в статусі "добровольця". Військові заспокоюють пікетувальниць. Просять не панікувати.

"Ми не знаємо, де ваші діти. Ви прийшли не за адресою. За формування солдат військової частини і за її відправлення відповідає їхній командир. В даному випадку це військовий госпіталь. Керівник шпиталю отримав таємний наказ, по якому він відправляє своїх солдат, куди треба. Саме командир відповідає за спорядження та харчі для солдат. Чому він це не організував, питання до нього. Шпиталь підпорядковується Міноборони" — каже Олексій Островий.

Викрикують з натовпу: "Пошліть на війну депутатських синків", "Верніть наших дітей".

"Син служив в армії, автомат тримав, коли присягу приймав. У нього кредит, на який взяв телевізор, дружина безробітна. Отримали 700 гривень 64 копійки його зарплати. А як жити? Їм заборонено казати, де вони знаходяться. Мені жінка дзвонить з Краматорська, яка торгує у місцевому магазині. Розповідає, що приходить до неї солдат за хлібом. Дає гроші, завернуті у газету. На ній написано номер телефону мами. І просить подзвонити і сказати, де він знаходиться". Насправді мама знає, що він під Молдовою служить. Але коли сина привезуть в оцинкованому гробу, то як тоді командування пояснить це, коли біля Молдови ніяких бойових дій не проводиться", — розповідає одна з жінок.

Жінок обурює, що ротація не можлива. Їм пояснюють, що на даний час немає Указу Президента Петра Порошенка про чергову часткову мобілізацію. За словами Олексія Острового, в першу чергу потрібна директива Генерального штабу Міноборони про виведення солдатів військових частин із зони АТО.

"Зараз немає ким замінити солдатів, які вже знаходяться там 45 днів. Треба чекати Указу Президента, щоб ввести в дію часткову мобілізацію. Якщо Путін введе війська оголосимо про загальну мобілізацію. Поїдуть усі чоловіки", — додав офіцер військово-медичного центру Центрального регіону Олександр Столяренко.

Військові просять молитися за мир. Тоді вирішаться усі побутові проблеми. В умовах війни це складно.

"Не вішайте на мене усі проблеми. Щастя на землі я не організую, коли в країні війна. Пишайтеся своїми дітьми. Вони у вас найкращі, раз їх взяли у першу групу резервістів", йде від матерів, сідає в позашляховик і їде.

Зараз ви читаєте новину «"Пошліть на війну депутатських синків" - вінницькі матері просять ротації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути