середа, 23 листопада 2016 09:52

Переселенка із Донецька відкрила швейну майстерню
5

Світлана Солдатко з Вінниці місяць тому відкрила власне ательє з пошиття одягу "Модниця" У грудні на виставці презентує свою першу невеличку колекцію. Жінка каже адаптуватись після переїзду з Донецька та відкрити власний бізнес було складно. Але тепер за гроші двох грандів вона має дві швейні машинки та вишивальну машинку. Напрацьовує базу клієнтів. Багато працює з такими ж переселенцями, як сама. Ремонтує їм одяг, вшиває його, шиє під замовлення. Найближчим часом планує пройти курси по пошиттю верхнього одягу.

Каже у Вінниці було важко знайти житло.

"Коли ми переїжджали, то якраз переїжджав Донецький університет. Ціни на житло сильно зросли. Нам довелося зняти дорогу трикімнатну квартиру за 5 тисяч гривень. - каже Світлана. - Для себе виставили чіткі критерії, що квартира має бути у центрі, поряд з школою і дитсадком. Через два місяці, коли студенти роз'їхались, ми таки зняли двокімнатну квартиру за 3,5 тисячі гривень. Там стоять пластикові вікна, є невеличкий ремонт. За період переїздів навчилася не облагороджувати житло. Відношусь до нього як до чужого, не купую ніяких дрібничок. Гроші тратимо лише на одяг та їжу. Втратили чималі пільги. Як багатодітна родина маємо право на 50% знижки на оплату комунальних послуг. Але тут цієї пільги нема".

Світлана зареєструвалася на роботу у центрі зайнятості, та знайшла організацію Джерело Надії, яка займається навчанням і грантами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За місяць перевірять усіх переселенців

"В Донецьку я працювала менеджером в інформаційно- аналітичному центрі. Була дуже активна. Охоплювали кілька регіонів. Нам доводилось весь час їздити по відрядженнях. Трохи шила ляльок і одягу для них. Це було як хоббі. Навіть було кілька виставок. Тут я задумалась, щоб шити жіночий одяг", - каже жінка.

У центрі зайнятості Світлана пройшла спеціальні курси. Подала документи на отримання гранту, отримала машинку. Потім подала заявку на ще один грант і знову його виграла. Цей був на 50 тисяч гривень.

" Ще одна складність — як сказати людям скільки коштує моя робота. Я стидалася про це говорити. Тоді пройшлася по ательє і дізналася скільки вони беруть за якусь роботу. Склала середню ціну і зробила прейскурант. Тепер пояснюю відвідувачам, що працюю по прейскуранту. Найближчим часом зміню офіс і візьму на роботу людину. Хочу в центрі міста і щоб було тепло. Зараз моє приміщення не опалюється".

Зараз ви читаєте новину «Переселенка із Донецька відкрила швейну майстерню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути