субота, 30 квітня 2016 18:35

Нашийниками називають гуцульські прикраси
14

Фото: Ярослав Тимчишин

Не згарди, не коралі, не дукач, не баламути, а саме нашийники, так називає свої прикраси ручної роботи львівська майстриня 42-­річна Слава Салюк. До 8 травня 23 нашийники виставила у львівській галереї "Ікон­Арт".

"Їх носили на шиї і так називали у давнину. І таку назву вживав мій батько, який почав це робити та навчив мене. Такого типу прикраси носили гуцулки, у них це називалося згардами. Але ж мої роботи ­ уже сучасні, з різними імпровізаціями, нотками інших народів",- пояснює Слава

Батько Слави Любарт Ліщинський жив у Нью­Йорку. Помер 19 років тому. Там він почав робити нашийники, мав кілька виставок. У Слави залишилися батькові контакти у США. Тому має можливість ввозити звідти з етно-­ та антикварних крамничок елементи своїх прикрас- ­ каміння, хрести. Усе з натуральних каменів і металів.

До шлюбу Слави у 2005 році батько зробив і надіслав їй білий нашийник зі слонової кістки та срібними хрестами. Майстриня не називає ціни своїх виробів. В інтернеті подібні роботи коштують від тисячі гривень і вище.

За фахом Слава Салюк ­ дизайнер інтер'єрів. Виставку готувала півтори роки.

-Роблю прикраси сама,-­ каже відвідувачка Соломія Тилюк, 29 років. ­-Тому дуже цікаво подивитися на роботи інших майстринь. Хоча такі зараз уже відходять з моди. Люди перенаситилися етно. Більше замовляють оригінальні, дизайнерські, навіть в'язані з різних ниток, з різних підручних матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «Нашийниками називають гуцульські прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути