середа, 22 червня 2016 19:41

Найпопулярніші годинники в місті львівський годинникар робить із системою проти вандалів
10

Фото: Ярослав Тимчишин

Годинникар Олексій Бурнаєв створив 62 монументальних годинників на Львівщині та в Україні. Доцент кафедри фізики та інженерної механіки Львівського національного аграрного університету, кандидат фізико-математичних наук займається створенням та відновленням годинників 16 років.

У Львові виготовив "Квітковий годинник" на площі Митній, годинник у "Пам'ятнику Бровареві 1715" на проспекті Свободи та "Годинник закоханих" на вулиці Герцена.

"Найромантичніший і поки що найскладніший для виконання - "Годинник закоханих" на балконі дорогого готелю у центрі міста. Робив разом із напарником - скульптором-бляхарем Романом Габою 2 роки. Півтори року розробляли проект годинника, а робили всього 6 місяців. Навколо годинника - рухомі скульптури закоханих - панянки із віялом та трояндою і хлопця з гітарою. В 12 лунає мелодія Френсіса Лея з фільму "Лав сторі". Фігурки рухаються - жінка закриває віялом обличчя, кокетливо дивиться на кавалера. Той грає на гітарі. Врешті пані простягає йому троянду. О 18:00 ця вистава триває під акомпанемент пісні "Ніч яка місячна", - розповідає Олексій Бурнаєв.

"Квітковий" годинник на площі Митній – найбільш відвідуваний туристами. Годинникар зробив його антивандальним – стрілки не можна зрушити із місця, цифри – відірвати.

"Квітковий" - один із моїх улюблених. Вранці прокидаюся і на комп'ютері включаю сторінку із веб-камерою, яка показує цей годинник. Історія створення теж унікальна - 6 років пройшло від задуму до реалізації. Робив якось годинник в Мукачівському замку Паланок на Закарпатті. Побачив в підвалі метрові годинникові стрілки. Через 2 роки переглядав старі світлини Львова і побачив годинник із цими стрілками. Це був квітковий годинник, який існував більше півстоліття тому. Запропонував міській владі відновити його. Годинник - дуже точний. Але раз в рік перевіряю його, змащую, очищаю". – каже Бурнаєв.

Ще один антивандальний годинник Бурнаєв створив у бочці львівського броваря. Скульптуру броваря зробив Володимир Цісарик до річниці місцевої пивоварні. Механізм дуже своєрідний: як би ви не повернули стрілки, невдовзі вони повернуться на місце. На те саме місце стрілки повертають магніти. А в 17:15 грає гімн пивоварів. Годинник зараз не працює - під час Євро-2012 через перепади напруги поламався. Власника єдиного не має, тому ремонт ніхто не замовляє.

Годинникар каже, що цього літа у центрі міста відкриють ще один його годинник. Поки що інформацію про це майстер тримає у таємниці.

Зараз ви читаєте новину «Найпопулярніші годинники в місті львівський годинникар робить із системою проти вандалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути