середа, 01 червня 2016 23:40

На Львівщині прощалися з депутатом, загиблим у Грибовичах
13

Фото: Ярослав Тимчишин

1 червня у Жовкві на Львівщині прощалися із 32-річним рятувальником Андрієм Вненкевичем. Чоловік був начальником зміни ДСНС, яка гасила пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі.

На будинках підняті жовто-блакитні прапори із чорною стрічкою. О 16.30 перехожі зупиняються обабіч вулиці - зустрічають похоронну процесію. Витирають сльози. З місцевого універмагу вийшли продавці.

Вненкевич у 2014 році висував свою кандидатуру на мера міста. Вибори програв, став депутатом міської ради.

"Хотів відновити Жовківський парк, побудувати нові дитячі майданчики. Усе це в нас у місті, звичайно, було. Проте після розпаду Радянського Союзу – занепало. Ми думали, йому вдасться повернути втрачене. Дуже шкода, що для нього все так закінчилося", - розмовляють між собою три жінки край дороги. Прощаються з Андрієм.Зазначають: за час свого депутатства Вненкевич боровся за закриття Грибовицького сміттєзвалища. Вважав, що воно завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу. Про те, що там можлива серйозна катастрофа, говорив ще із зими.

Процесія заповнює всю вулицю. Попереду їде поліцейське авто. За ним – іде невеликий оркестр, що періодично грає траурні мелодії. За катафалком, в якому лежить труна із тілом Андрія, йдуть родичі й близькі. До процесії долучаються жовківчани. Збирається більше тисячі містян.

Зоряна Гумницька, кореспондент жовківської газети "Відродження", розповідає: не раз спілкувалася з Андрієм.

"Був виваженим. Жодного разу не чула, щоб він під час сесій у міській раді підвищував голос чи виказував неповагу до інших. На черговій сесії Андрій виступив проти будівництва асфальтно-цементного заводу. Його зведення завдало б шкоду екології міста. Його ніхто не слухав. Не кричав, не намагався привернути до себе увагу. Показував, що може не гучними словами, а вчинками", - пригадує Зоряна.

Олег Вольський знав Андрія три роки. Були в одному виборчому штабі у 2014-му, коли Андрій балотувався у мери.

"Перед місцевими виборами ми роздавали агітаційні листівки за кандидатуру Андрія. Я і сам Андрій. Люди тоді підходили і дуже дивувалися: як це кандидат сам стоїть біля палатки і роздає листівки. Казали, що бачили таке вперше", - каже Олег.

Прощаються із Андрієм Вненкевичем у церкві Серця Христового у центрі міста. Не всі вміщаються на подвір'я церкви. Дехто стоїть за ворітьми. Після закінчення служби процесія йде до міського кладовища. Там священик відправляє молебень.

Із цвинтаря додому спішає подружжя Юрій та Василина Бик. Приїхали із села Руда-Крехівська спеціально на похорон Андрія. Звідти був родом і сам депутат. Юрія пішов в зону АТО у першу хвилю мобілізації.

"Потрібно було деяке обладнання. Не знав, де дістати необхідне. Андрій приїхав у гості до брата у село, я звернувся до нього по допомогу. Дав контакти волонтерів. Сам був дуже активним громадським діячем. Небайдужим,", – Юрій Бик потирає потилицю.

У Андрія Вненкевича залишилася дружина Ганна та два сини. Їм 7 і 8 років.

На Грибовицькому сміттєзвалищі в результаті обвалу знайшли тіла ще двох загиблих, які раніше гасили пожежу на сміттєзвалищі.

Обвал сміття на найбільшому в Україні Грибовицькому сміттєзвалищі піді Львовом стався 30 травня.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині прощалися з депутатом, загиблим у Грибовичах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути