Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2016 19:00

Ми не виключаємо відновлення блокади Криму - представник Меджлісу

Ми не виключаємо відновлення блокади Криму - представник Меджлісу
Фото: gazeta.ua

Росія боїться кримських татар, тому і заборонила Меджліс. Про це сказав для Gazeta.ua 41-річний Ескендер Барієв, представник Меджлісу кримськотатарського народу.

Що ви думаєте про заборону Меджлісу?

Однозначно не було здивуванням, що окупантська влада прийме таке рішення. Вони внесли Меджліс навіть в реєстр організацій, які є екстремістськими. Самі дії спрямовані не просто проти організації. Як зазвичай буває в історії: на початку знищують усі представницькі органи. Тому це цілеспрямована політика на знищення кримськотатарського народу. Окупанти всіляко намагаються знищити всі можливі представницькі органи, на рішення яких орієнтується весь наш народ. Після прийняття такого рішення всі члени Меджлісу, які знаходяться на окупованій території, перебувають під "ковпаком". У будь-який момент до них можуть прийти та арештувати. Або окупанти діятимуть інакше: вони можуть викликати кримських татар і під загрозою арешту вимагати офіційного відмовлення від членства Меджлісу.

На мій погляд, окупант зараз показує своє безсилля, авторитарний страх у відношенні маленького кримськотатарського народу.

Що робити кримським татарам, які зараз у Криму?

Жити та боротись за батьківщину. Адже вже сьогодні кримськотатарський народ створив незручності для окупанта.

Що будете робити далі?

Щодо наших дій: Меджліс працює і працюватиме. Ми прийняли ухвалу про роботу органів самоуправління у надзвичайному режимі. І в рамках цього документу з сьогоднішнього дня створюємо особливу нараду Меджлісу кримськотатарського народу із членів Меджлісу, які знаходяться на материку, голов, і туди включений лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.Цей надзвичайний орган буде вести координацію діяльності для того, щоб робити подальші кроки у відповідь на те, що відбувається.

Наша основна задача - зберегти кримськотатарський народ на своїй рідній землі. Також маємо створити всі умови для гарантії безпеки самого кримськотатарського народу. І, звісно, зробити все, щоб була більш жорстка реакція міжнародної спільноти та посилення санкцій. Ми поки не бачимо інших механізмів.

Ця особлива нарада буде в Києві?

Так, центральне представництво знаходиться в Києві. Але ми говоримо про всіх членів Меджлісу, які прибувають на материкову Україну. І всі ті представники Меджлісу, для яких існує загроза життю або позбавлення волі, автоматично стають членами даної особливої наради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меджліс буде діяти на материковій Україні — Джемілєв

Як може допомогти Україна?

Вона може допомогти у багато чому. Сьогодні відбулось так зване "судове рішення" у відношенні представницького органу кримських татар, який є офіційним в Україні. Тому тут мова йде про те, що має активно працювати наша дипломатична команда, тобто і МІД, і наші посли під час роботи з міжнародними організаціями. Зараз подібна робота проводиться. І те, що планує Рада безпеки ООН - це активна спільна праця. Ми також маємо шукати більше друзів, прибічників серед впливових країн, які можуть вплинути на окупанта. А Меджлісу самостійно це складно. Ми можемо це зробити тільки з компетентними органами України.

Чи не плануєте відновити блокаду?

Тут треба сідати і думати, як далі діяти. Може, як варіант, дійсно буде і блокада.

Нагадаємо, 26 квітня так званий кримський Верховний суд заборонив Меджліс кримськотатарського народу.

Зараз ви читаєте новину «Ми не виключаємо відновлення блокади Криму - представник Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути