Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2015 16:41

Ми, кримські татари, за зброю не будемо братися - Шевкієв

Ми, кримські татари, за зброю не будемо братися - Шевкієв
Фото: kazmedia.kz

У ніч на п'ятницю, 20 листопада, невідомі пошкодили залізобетонні опори високовольтної лінії електропередач у Генічеському і Чаплинському районах Херсонщини. У результаті територія анексованого півосторова залишилась без електроенергії.

Після цього кримськотатарські активісти влаштували "енергетичну блокаду", не дозволяючи ремонтникам відновити енергопостачання.

До Чаплинки відправили озброєних спецназівців, які намагались розігнати активістів. Після цього останні заявили про застосування сили з боку правоохоронців. А ввечері пошкоджені електропори підірвали.

Учасники громадянської акції блокади Криму мають намір і надалі блокувати ремонт пошкоджених на Херсонщині опор.

- Головна вимога - деокупація Криму, - каже в інтерв'ю gazeta.uа член Меджлісу кримськотатарського народу 61-річний Різа Шевкієв. - А поки це буде відбуватись, щоб відновили права людей в Криму. Звільнили всіх наших активістів національного руху, а також тих, хто не змирився з окупацією. І не утримували за надуманими звинуваченнями в СІЗО.

Які плани?

- Плани дуже прості. Якщо якась держава-агресор завойовує територію сусідньої країни і при цьому користується благами цієї держави, то держава, у якої відрубали частину територій, не зобов'язана постачати туди електро- або інші ресурси. Агресор повинен сам думати, для чого він захоплює цю територію. Якщо він був готовий тільки забезпечити свої військові бази, а населення кинути напризволяще, то цього не має бути. Активісти налаштовані дуже рішуче, щоб до деокупації не тільки не вести розмову про постачання електроенергії, але й повністю його припинити.

Ваші дії, якщо вимоги не будуть виконані?

- Активісти готові стояти до кінця і не збираються йти ні за яких умов. Українська влада повинна перейняти естафету, розпочату громадянами України, у тому числі і кримськими татарами. Вона повинна взяти в свої руки ініціативу і блокувати на законних підставах постачання електроенергії до Криму. Ось ця громадянська акція - це посилання, підказка владі. І це те, чим повинен займатися уряд України, а не громадяни.

Які терміни виконання ви даєте?

- Якщо влада це візьме в свої руки і припинить постачання електроенергії, цю блокаду буде знято. Для цього рішення має прийняти українське керівництво.

Що робити з російськими танками, які знаходяться на кордоні Криму?

- Росія загрожуватиме. Росія буде розмахувати своїми збройними силами, лякати. На те вона й агресор. І якщо миритися з цим залякуванням та поступатись, Росія піде все далі й далі. Це держава-агресор, яка не збирається зупинятися на досягнутому. Вона продовжуватиме свій хід. Придністров'я, Абхазія, Крим, Європа і так далі.

Ви не думаєте, що це може призвести до подібного конфлікту як на Донбасі?

- А який конфлікт? Хіба зараз краще в Криму, ніж на Донбасі? Єдине, що немає військового протистояння. Але у нас національний рух без насильницької форми боротьби. Тому ми, кримські татари, за зброю не будемо братися. Якщо проти нас будуть застосовувати зброю, тоді вже час покаже. А те, що вони цим погрожуватимуть, це природний їх стан. Тому що це агресор, держава фашистської системи.

Зараз ви читаєте новину «Ми, кримські татари, за зброю не будемо братися - Шевкієв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути