Ексклюзиви
субота, 25 квітня 2015 01:37

Львів'яни вшанували пам'ять жертв геноциду вірмен 1915 року
13

Фото: Ярослав Тимчишин

24 квітня у Львові поминали жертв геноциду вірмен, які сто років тому загинули на землях, контрольованих владою Османської імперії, передає кореспондент Gazeta.ua.

Пам'ятна акція розпочалася у Вірменському кафедральному соборі з богослужіння за упокій душ невинно убієнних. До представників вірменської громади міста приєдналися парафіяни Української греко-католицької й римо-католицької церкви та небайдужі львів'яни. Учасники запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного хреста біля вірменського собору.

"Практично у кожного вірменина є родичі, що постраждали під час Великого Злочину. Є такі й серед наших парафіян. Хтось втратив свого рідного, у когось предки втратили домівку, майно. Вірмен переслідували задовго до Першої світової війни. Їх не тільки вбивали, а й заходили у селища і безкарно грабували, знущалися з мирного населення", – розповів диякон Вірменської Апостольської Церкви Армен Акопян.

Після богослужіння розпочалася хресна хода до пам'ятника Тарасові Шевченку. На площі перед пам'ятником пройшло жалобне віче.

"Розділяючи цей біль, який залишився в серцях вірмен, ми вшановуємо пам'ять і протестуємо проти тих злочинів, які відбувалися впродовж багатьох століть. Український народ, як і вірменський, пережив багато страждань, тому ми сьогодні разом. Ми повинні вимагати засудження цих злочинів і визнання злочинної системи, яка спонукала до вбивства мільйонів. Але це не означає, що, засуджуючи геноцид, ми засуджуємо ту чи іншу націю. Ми засуджуємо злочини. І якщо сьогодні німецький народ визнав злочини проти людства, які відбулися під час війни, це не означає, що на цій державі залишилося тавро злочинців. Це означає поштовх до нового розвитку", – наголосив голова Львівської обласної ради Петро Колодій.

Геноцид вірмен здійснювався в 1915 році на територіях, контрольованих владою Османської імперії, шляхом фізичного знищення та депортації цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті. Основними організаторами геноциду вважаються лідери молодотурків Талаат, Джемаль і Енвер, а також керівник "Особливої організації" Бехаеддін Шакир. Велика частина вірменської діаспори виникла з вірмен-утікачів з Османської імперії.

 

Зараз ви читаєте новину «Львів'яни вшанували пам'ять жертв геноциду вірмен 1915 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути