Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2015 18:24

Львівський Національний музей Шептицького презентував виставку "На пошану Основнику"
18

Фото: Ярослав Тимчишин

30 липня в Національному музею у Львові відкрили виставку до 150-річчя від дня народження засновника музею митрополита Андрея Шептицького. Це ще один з загальноміських ювілейних заходів, що відбуваються з нагоди проголошення 2015 року – Роком митрополита Андрея та Климентія Шептицьких.

Експозиція виставки складається з трьох великих розділів: "Рід Митрополита", "Митрополит і Національний музей у Львові", "Митрополит – меценат української культури".

Розділ "Рід Митрополита" представляє пам'ятки зі збірок Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, що пов'язані з митрополитом Андреєм як єпископом Станіславівським та постатями його попередників, які належали до роду Шептицьких.

У розділі "Митрополит і Національний музей у Львові" представлено твори, які надійшли від Основника музею та вибрані архівні матеріали. Особливої уваги заслуговують єпископська мантія, сакос, омофор та "Євангеліє" із автографом митрополита Андрея Шептицького та Папи Івана Павла ІІ, а також хрест, який Владика привіз під час паломницької подорожі до Святої Землі. Окремим блоком виставлено твори іконопису, графіки, декоративного металу, книговидавничої та писемної культури, зразки давнього ткацтва та історичні документи.

Третій розділ - "Митрополит – меценат української культури" складається з творів та матеріалів, які розкривають масштабність діяльності Митрополита як мецената української культури.  Тут експонуються  праці українських митців, яких підтримав Владика у період їхнього професійного становлення. Таким чином Національний музей володіє колекцією творів Івана Северина, Модеста Сосенка, Олекси Новаківського та Юліана Буцманюка та інших відомих українських митців. Також широко представлені вибрані  твори гуцульського різьбярства, художньої обробки шкіри й металу, що надійшли від А. Шептицького.

Виставка триватиме до кінця цього року.

Ярослав Тимчишин

Зараз ви читаєте новину «Львівський Національний музей Шептицького презентував виставку "На пошану Основнику"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути