Ексклюзиви
четвер, 10 квітня 2014 16:16

Львівський чиновник втікав від Правого сектора і журналістів через чорний вихід Ратуші
10

Фото: Леся Межва

Акцію проти вирубки дерев у природно-заповідній зоні Львова - Снопківському парку - влаштували сьогодні члени Правого сектора. Загін із близько 200 хлопців з бензопилами колоною пройшлися центром міста о десятій ранку. Дорогою вигукували: "Правий Сектор", "Слава Україні!", "Героям слава!". Підходять до входу у Ратушу, шикуються шеренгою. Частина із них - у чорній формі, без масок. На бруківку кладуть кілька колод із дерева. У цей час у Ратуші відбувається сесія міської ради.

"Якщо дав наказ рубати - то умій відповідати!" - хором вигукують "секторівці" кілька разів підряд. Далі повторюють фразу "Здоровий ліс - здорова молодь!

"За вказівкою чиновників міської ради у парку вирубали 83 дерев. Сухих із них було лише 8. Це робилося лише в одному місці - зрозуміло, що готується пляц під забудову. Мало того, зрубані дерева вони спалювали просто на місці злочину, - розповідає заступник керівника обласного осередку Правого сектору Віталій Сергатюк. - На цій території заплановане будівництво. І ми знаємо чиє. Але поки у нас немає доказів, не можемо озвучити. Ми пропонуємо на цьому місці висадити алею слави Небесної сотні. Проте їм байдуже. Зрубують живі дерева так само цинічно, як зрубали життя живим хлопцям із Небесної сотні. Якщо нас знову ігнорують - буде новий майдан. Ці недолугі захланні чиновники повинні нарешті відчути, що вони всього-навсього найняті нами працівники, яким ми на свою голову делегували свої повноваження. Вони мають дбати про майно територіальної громади, а не розбазарювати його."

Троє хлопці заводять пили, розпилюють колоди на бруківці, летить тирса. Далі частина хлопців, ті що у формі, заходять у ратушу. Інші продовжують стояти. Кажуть, мають на меті змусити написати заяву на звільнення начальника управління екології Андрія Галушку. Кабінет чиновника виявився зачиненим. У коридорі хтось повідомив, що начальник у сесійній залі. Група іде туди. Охорона на вході не пропускає до зали. Згодом домовляються, що всередину пройдуть лише організатори акції та журналісти. Обіцяють сесію не зривати. У залі продовжується слухання. Проте Галушки тут немає. Чоловіки топчуться при вході. За кілька хвилин начальник управління екології забігає в зал. Його оточують "секторівці". Вимагають писати заяву на звільнення, бо того вимагає громада. Розмову веде юрист Галина Янко.

"Тільки коли буде рішення правоохоронних органів, що я вчинив правопорушення, я напишу таку заяву", - відмахується чиновник.
Юрист просить показати усі документи, які свідчать про те, що вирубка була санітарною, висновки комісій, акти на кожне дерево. Галушка пояснює, що вони у нього в кабінеті, проте іти туди не хоче. Опирається в коридорі близько 40 хвилин. Повз юрбу у коридорі пробирається депутат-"свободівець" Євген Білінський.

"Для чого ви створюєте цей безлад у коридорі? Не треба силою тиснути на когось", - захищає чиновника.
"Ви подивіться краще, як ваш Юра Михальчишин в парламенті безлад створює і чи не тисне він силою?" - вигукує хтось із присутніх.
Несподівано до Галушки пробирається невисокий чоловік у пальто. Пояснює, що він заступник начальника міської міліції Андрій Падяк. Посвідчення не показує. Як з'ясувалося, Галушка встиг попросити когось із міськради викликати міліцію.
"Мені повідомили, що вас блокують", - каже міліціонер без форми. Натовп обурено гуде.
"Ми уже майже годину просимо його пройти до кабінету, а він впирається. Хто кого блокує?" - обурюється юрист.
Усі вирішують пройти в кабінет чиновника. Однак замість туди, Галушка з Падяком звертають у чорний вихід на перший поверх. Намагаються втекти. Однак двері виявилися заставлені старими меблями.
"Боягуз! Брехло!" - вигукують у натовпі.
Галушка пліч-о-пліч з міліціонером таки вибираються з глухого кута та втікають надвір через парадний вхід. "Секторівці" та журналісти дають їм дорогу. Надворі решта членів організації, які чекали при вході, хором кричать "Ганьба владі!".
Двоє втікачів швидко ідуть площею Ринок у напрямку Галицького райвідділу міліції. Правий сектор колоною повертають за ними, вигукуючи дорогою "Правий сектор".

У райвідділі Андрій Галушка написав заяву, що йому погрожували, заважали його роботі. А представники Правого сектора - зустрічну заяву, що на них вчинено наклеп. О 16 годині чиновник ще переховувався у райвідділі. Частина Правого сектора розійшлися. Залишилися лише кілька координаторів із камерами.

"Хочемо зафіксувати, як він живим і непошкодженим вийде з райвідділу. Щоби потім не писав заяви, що ми його били", - пояснили хлопці у формі.

Зараз ви читаєте новину «Львівський чиновник втікав від Правого сектора і журналістів через чорний вихід Ратуші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути