Ексклюзиви
субота, 12 листопада 2016 11:28

"КДБ є другим національним фронтом" - білоруський політик

"КДБ є другим національним фронтом" - білоруський політик

"Основна проблема Білорусі в тому, що у неї немає свого Львова. Немає місця, яке змогло б консолідувати у собі національну ідею", – вважає білоруський мистецтвознавець та перекладач, секретар управи Білоруського народного фронту "Відродження" Валерій Буйвал. Він відвідав 2-й Кримський форум політичних в'язнів комуністичних режимів та правозахисників у Львові 11 листопада.

На форумі були присутні представники кримськотатарської спільноти, а також дисиденти з України, Білорусі, Литви, Латвії.

У Білорусі немає міста, в якому говорили б рідною мовою та творили б білоруську культуру, каже він.

"У столиці, Мінську, є лише зросійщені люди та спецслужби. Навіть Білосток, який Сталін віддав полякам, не зміг би стати таким містом. Я із партії Білоруський народний фронт. А в нас існує два Національних фронти, і другий — під КДБ, – веде далі.

У Львові він бував і раніше. Зазначив, що з 1970 усе стало набагато краще, бо за радянської окупації то була суцільна темрява. Хоча й тоді на Галичині жили українці.

"Схожа ситуація існує в Ірландії. Там також був свій Голодомор. Британська влада відбирала у селян картоплю та продавала її за кордон. Хотіла знищити ірландців як націю. Так само і росіяни з білорусами поводяться. Смоленськ — білоруське місто, його російська влада окупувала. Лише селянки зі Смоленської області й досі говорять ідеальною білоруською мовою. Чоловіків забирали в армію, де ті забували рідну мову, а жінок — ні. Ти їй пістолета до скроні пристав — вона нічого російською не скаже", – підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі вбили активіста Томаса Яковицького

Темою форуму була окупація Криму та забезпечення свобод і прав людини на півострові.

Кремль розробив план розділення Білорусі - Безмертний

Зараз ви читаєте новину «"КДБ є другим національним фронтом" - білоруський політик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути