четвер, 22 вересня 2016 08:40

Гостей пригощали 35 видами борщу
6

Фото: Юлія Мельник

Всеукраїнський фестиваль борщу вдев'яте відбувся у селі Правилівка Оратівського району Вінниччини. Гостей у батьківській хаті приймала заслужена журналістка України Ганна Секрет.

На свято приїхали тридцять п'ять співочих колективів з Київської, Черкаської та Вінницької областей. Усі учасники привезли з собою приготовані за власними рецептами борщі. Пригощали стравами членів журі та відвідувачів. Частування супроводжувалося виконанням народних пісень і гуморесок.

Учасники народного аматорського гурту "Тиха вода" з Шаргородщини гуртом виходять з автобусу. Тримають в руках дерев'яні ложки.

"Купили їх спеціально перед фестивалем. Обирали не покриті лаком і не розфарбовані. Дерево має бути чистим, тоді страва смачніша", - розповідає Gazeta.ua 55-річний Володимир Вдовиченко.

Готував борщ разом із дружиною. У його страві не менше дванадцяти інгредієнтів.

"В давнину борщ прирівнювали до дванадцяти апостолів. Це теж саме, що зі стравами на Святвечір. Весь смак залежить від картоплі. Вона повинна розварюватися. Є багато сортів навіть після приготування твердих, як щебінь", - каже Вдовиченко.

39-річна Лілія Сорока з Вінницького району розливає борщ у глиняні миски. Привезла 20 літрів страви. Готувала на плиті в чавунному горщику, який отримала в спадок від свекрухи.

"Варила з чотирьох до восьми годин ранку, щоб доставити гарячим. Дехто додає до рецепту чорнослив, курагу, гриби, ребра копчені та багато чого іще. Вважаю це не борщем, бо в нашій традиційній страві має бути все з городу", - каже Лілія Сорока.

53-річна Людмила Косаринська бере участь у фестивалі з часу його заснування. Приїхала з Козятинського району.

"Раніше помідори у нас не росли. Замість них додавали яблука або сироватку. Я роблю закваску з рябенького буряка. Ріжу його шматочками, кидаю в трьохлітрову баночку. Заливаю холодною кип'яченою водою. Зверху кладу кусочок житнього хліба для бродіння і залишаю на три дні, - говорить Косаринська, - Цією закваскою також корисно полоскати волосся. Воно стає шовковистим і блискучим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для гостей готують порося на вертелі

Зараз ви читаєте новину «Гостей пригощали 35 видами борщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути