понеділок, 13 червня 2016 18:27

Фури зі львівським сміттям блокують у районах
11

Фото: Ярослав Тимчишин

Фури зі львівським сміттям не пускають на Золочівське сміттєзвалище. З 8 червня щодня там чергують активісти з району - з міста Золочів, села Єлиховичі, Городилів, Зозулі. Перевіряють документи, звідки сміття.

Активісти нарахували, що за 4 дні зі Львова приїхали 49 машин. Перші сміттєвози заїхали 7 червня. Наступного дня зранку зібралися люди, щоб перекрити їм дорогу. Усього в перший день було 30 людей.

"Тоді водії казали, що на сміттєсортувальну лінію везуть. Із 8 ранку до 15 пообіді простояли, а потім все одно завезли все на сміттєзвалище. Тепер вимагаємо від водіїв показувати маршрутні листи. Зі Львова не пропускаємо", – розповів депутат сільської ради Єлиховичів Романа Гуцул.

Богдан Бундз, директор підприємства "Еко Баланс Золочів", яке обслуговує сміттєзвалище, пояснював активістам, що сортувальна лінія працює. Туди вивозять лише органіку. Навантаження на полігон дуже мале.

Громадські активісти, як чергують біля в'їзду на Золочівське сміттєзвалище, кажуть, що навіть якщо все сміття сортуватимуть, вони все одно проти того, щоб його зберігали на сміттєзвалищі. Пояснюють, що тут не повинно зберігатися сміття зі Львова, а лише із Золочівського району.
"Ми не хочемо других Грибович. А якщо й далі скидатимуть тут сміття та ще й у таких кількостях – то це цілком можливо", – переконаний активіст Володимир Легоцький.

Люди постійно чергують біля сміттєзвалища. У суботу зранку зібралося майже 10 активістів із сіл Єлиховичі та Зозулі. Поки сміттєвозів зі Львова не було. Проте приїхав розвантажуватися один із Золочева. Його пропустили без заперечень.
Активісти переконані: сміттєсортувальна лінія, яка розташована біля сміттєзвалища, не може пересортувати все сміття із Золочева, не те що зі Львова. Тому несортоване сміття просто скидають на території сміттєзвалища.
Три роки тому місцеві мешканці вже вимагали закрити це сміттєзвалище. Однак все завершилося тим, що відкрили сортувальну лінію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівський смітник поставили чергувати 12 рятувальників

"Усе сміття сортувати не виходить, а лише півтори машини в день. Відходи гниють - це шкодить здоров'ю людей. Пакети летять. Корови з'їдають їх на пасовищах – здихають потім, хворіють на туберкульоз. А людей по селах кусають щурі. Зі сміттєзвалища вони розбігаються в найближчі населені пункти, розташовані за 300 метрів", – бідкається мешканець села Єлиховичі Володимир Криворученко.

Активісти вимагатимуть закрити сміттєзвалище в Золочеві.
Площа Золочівського сміттєзвалища – 4,8 га. Ще 4 га займає сортувальна лінія.
Полігон для сміття виділили 1961 року. Місто Золочів стало єдиним містом на Львівщині, де запрацювала сміттєсортувальна лінія. За забір сміття та його сортування люди сплачують 7 грн в місяць.

Зараз ви читаєте новину «Фури зі львівським сміттям блокують у районах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути