Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2015 21:46

Чубаров знову обраний президентом Всесвітнього конгресу кримських татар

Чубаров знову обраний президентом Всесвітнього конгресу кримських татар
Рефат Чубаров

В ході обговорення кандидатур на посаду президента Всесвітнього конгресу кримських татар (ВККТ), який проходить в Анкарі, ряд делегатів запропонували на цю посаду лідера кримськотатарського народу, уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва, повідомляє з Анкари кореспондент Крим.Реалії.

Зокрема, голова благодійної організації Фонд "Крим" Риза Шевко заявив, що в Криму кримськотатарський народ підтримує Джемілєва, тому він повинен бути обраний президентом Всесвітнього конгресу кримських татар.

В знак солідарності делегати почали аплодувати і скандувати: "Мустафа!".

Мустафа Джемілєв виступив проти, запропонувавши на посаду президента керівника Всесвітнього конгресу кримських татар, голову Меджлісу Рефата Чубарова.

"У даній ситуації президентом Конгресу і головою Меджлісу має бути одна людина", – заявив Джемілєв.

Він нагадав, що за регламентом Всесвітнього конгресу кримських татар, якщо один із кандидатів відмовиться від обрання, його кандидатура автоматично знімається.

"Це навіть не обговорюється, тому я пропоную кандидатуру Чубарова. Неважливо чи є авторитет у Мустафи Джемілєва чи ні, авторитет Мустафи Джемілєва буде завжди поруч з президентом Конгресу, кого б не обрали на цей пост", – сказав він.

Потім слово взяв делегат з Туреччини Навик Кемаль Баяр: "У такому разі, нехай Мустафа-ага буде нашим почесним президентом і короною на нашій голові, а ми готові підтримати кандидатуру Чубарова".

Після низки виступів делегатів була запропонована ще одна кандидатура на пост президента конгресу – заступника голови Меджлісу Аслана Омера Киримли.

У підсумку, делегати голосували за дві кандидатури на пост президента: Чубарова і Киримли.

За рішенням делегатів голосування було відкритим. За Рефата Чубарова проголосували 260 делегатів, а за Аслана Омера Киримли віддали 60 голосів.

Таким чином, на пост президента Всесвітнього конгресу кримських татар обрано голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Після анексії півострова Росією з 27 лютого 2014 року по сьогоднішній день 15 тисяч кримських татар були змушені залишити Крим. Разом з тим, лідерам кримськотатарського народу заборонено в'їзд до Крим, а обрані демократичним шляхом Курултай кримськотатарського народу і Меджліс кримськотатарського народу позбавлені можливості продовжувати свою діяльність, їх активи конфісковані.

Беручи до уваги цю ситуацію, прийнято рішення провести II Всесвітній конгрес кримських татар в столиці Туреччини – Анкарі, де проживає найбільша діаспора кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «Чубаров знову обраний президентом Всесвітнього конгресу кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути