субота, 26 листопада 2016 19:29

300 свічок запалили у пам'ять про жертв Голодоморів
15

Фото: Оксана Прітченко

Більше 300 свічок запалили у центрі Черкас в пам'ять про померлих від Голодоморів. Лампадки виклали у формі хреста.

На акцію "Запали свічку" на Соборній площі зібралося близько 150 людей. Поки запалювали і роздавали лампадки, перед присутніми виступали представники духовенства.

"Горе треба пам'ятати. Тривалий час після тих страшних подій заборонялося навіть пошепки згадувати про них. Здобуття державності дало змогу повернутися нам правдиву історію", – сказав Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До першого меморіалу Голодомору прийшли із хлібом

Після цього черкащани молилися та тримали хвилину мовчання за всіма загиблими.

"Так, як і ми сьогодні, ці люди хотіли жити, любити, будували плани на завтрашній день. Але їх спіткала велика біда. Напевно, що саме голодомор є найстрашнішою сторінкою в історії нашого народу", – говорить отець Юліан Шеремета, настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Щорічно Україна вшановує пам'ять жертв Голодоморів у останню суботу листопада. У цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція "Запали свічку".

Найстрашнішим був штучний голод організований радянською владою у 1932-1933 роках. Померли близько 7 мільйонів українців.

Зараз ви читаєте новину «300 свічок запалили у пам'ять про жертв Голодоморів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути