пʼятниця, 06 травня 2016 14:16

17 років козак на чайці плавав по морях Європи

17 років козак на чайці плавав по морях Європи
Фото- Леся Іванусь

В Полтаву на відкриття пам'ятника гетьману Івану Мазепі приїхав козак та мандрівник Іван Забабаха. 17 років мандрував морем на козацькій чайці.

"Полтава чистіша, ніж Париж. Люди хороші. Я був у різних містах Європи, зустрічався із видатними людьми. Не треба стидатися старовинної козацької одежі, вдягайтеся так, не майте комплексу меншовартості. Кожна нація гордиться національним одягом: і французи, і англійці. Наприклад, голландці взувають дерев'яні башмаки — це для них велика радість. Ходять так", - сказав Іван Забабаха.

Чоловік був у Туреччині, Греції, Іспанії, Італії, Монако, Голландії.

"Це всі морські держави. А коли повертаєшся у рідну Україну - чомусь чуєш зразу російські матюки. Ми повинні бути горді з того, що українці, що нашими пращурами були козаки. Маємо на цій землі бути господарями", - додав козак.

"Прикро, що не знаємо своєї історії. Це — велика біда. В Голландії був випадок: місцеві вчителі зібрали 120 дітей і сказали: "Це — козаки з України, вони воювали і захищали від турків і татар Європу, ми багато чого завдячуємо саме їм". У нас у школі ніхто цього не розповідає. Вивчали Леніна, Брєжнєва, а нашу історію краще знають інші народи, ніж ми самі. Дай Бог, щоб ситуація змінилася. Хочу, щоб сучасні українці були вільними, правдивими і щирими", - підсумував Забабаха.

Нагадаємо, завтра, 7 травня, в Полтві відкриють перший в Україні пам'ятник Івану Мазепі. Днями його вже намагалися підірвати невідомі.

Зараз ви читаєте новину «17 років козак на чайці плавав по морях Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути