Ексклюзиви
субота, 09 листопада 2013 18:00

Ринок оцінки контролює держава, а тіньовим схемам місця на ринку не має

Ринок оцінки контролює держава, а тіньовим схемам місця на ринку не має

Ринок нерухомості вже вісім днів працює за новими правилами оцінки майна.

Вони набули чинності з першого листопада згідно Постанови КМУ №231 і стосуються виключно оцінки для оподаткування.

Вже є перші позитивні результати нововведення. Громадяни можуть оцінити своє майно простіше і дешевше - розцінки впали у кілька разів. Процедура надання таких послуг значно полегшилася завдяки автоматизації системи оцінки.

- Середня вартість по Києву була 500-700 гривень, сьогодні вартість оцінки 200-300 гривень, - констатував заступник голови Саморегулівної організації оцінювачів "Союз оцінювачів України" Володимир Мироненко.

Про цінову стабільність на ринку оцінки майна для цілей оподаткування запевняє Фонд державного майна України.

- У зв'язку із тим, що ЗМІ розповсюджується не підтверджена інформація щодо вартості послуг оцінки, Фонд державного майна України, здійснив відповідний моніторинг цін. Починаючи з 01 листопада 2013 року ціни на послуги оцінки для цілей оподаткування варіюються від 200 до 300 гривень, - йдеться у повідомлені розміщеному на сайті фонду.

Ще одне позитивне нововведення - створення Єдиної бази даних звітів про оцінку до якої включається інформація про усі проведені операції з оцінки. Відтепер вести через електронний реєстр статистичний облік операцій з оцінки можна в прозорому режимі.

Новий порядок проведення оцінки для цілей оподаткування надає можливість усім користувачам Єдиної бази даних в он-лайн режимі перевірити достовірність інформації зі звітів про оцінку майна.

До цього, чіткої схеми і моделі у держави не було, механізм контролю був відсутній, як наслідок ми мали відповідний результат.

- У держави в особі регулятора з'явилася можливість бачити картину і розуміти якість роботи кожного оцінювача і кожного суб'єкта оціночної діяльності. Працюючи за новими правилами, оцінювачі вже не зможуть зловживати, адже одразу виявляються будь-які спекуляції. Якщо раніше – вартість оцінки занижували в рази, то тепер податки від продажу майна – сплачуватимуться у повному обсязі та прозоро, - зазначає голова правління Саморегулівної організації оцінювачів "Асоціація спеціалістів банків оцінки України" Сергій Фролов.

Нагадаємо, що згідно нових правил оцінювати майно для угод купівлі-продажу, мають право лише ті фахівці, які пройшли навчання, склали іспити і отримали відповідні кваліфікаційні свідоцтва оцінювачів.

Ще влітку експертів сертифікували. Тепер на ринку працює 1700 оцінювачів та 347 оцінюючих компаній і 700 їх представництв.

Фахівці достатньо для роботи на ринку. Адже автоматизація оцінки у рази пришвидшує роботу. Відтепер здійснити оцінку нерухомості можна й за півгодини. Оскільки роботи менше для оцінювачів, то й вартість процедури буде значно нижча.

- Оцінщику не вигідно затягувати час оцінки, тому що від збільшення числа кількості клієнтів збільшується його заробіток. Тому затягнення з проведенням оцінки не буде, - переконує Володимир Мироненко.

Експерт також запевнив, що збільшення вартості оцінки нерухомості не буде, а таку недостовірну інформацію розповідають ті, кому це вигідно і хто не хоче працювати на ринку оцінки за новими правилами.

- За роки роботи на ринку оцінки сформувалася кланова група оцінювачів, так звані члени "Українського товариства оцінювачів", які багато років працюючи в цій сфері сформували певну вигідну лише їм схему заробітку. Нові правила, прописані в постанові КМУ № 231, унеможливлюють корупційної схеми, так як цим документом держава врегулювала ситуацію на ринку нерухомості, - зазначає експерт ринку нерухомості Олександр Рубанов.

Фахівці запевняють, що введення нових правил значно поліпшило умови отримання даної послуги.

- Щоб здійснити процедуру оцінки майна вам необхідно знайти ліцензованого спеціаліста. Це зробити досить просто. Потрібно зайти на сайт Фонду держмайна і вибрати з переліку того, хто найбільше до вподоби. Там усе структуровано за областями та містами. На тому ж таки сайті можна і відправити електронну заявку на ім'я оцінювача. Ви можете спілкуватися з ним по телефону або особисто з ним зустрітися, - розповідає голова правління Саморегулівної організації оцінювачів "Асоціація спеціалістів банків оцінки України" Сергій Фролов.

За словами учасників ринку оцінки, відбулися суттєві структурні зміни на ринку оцінки, проте вони лише сприяли упорядкуванню роботи ринку.

- Звичайно зміни багатьох насторожують, багато кому вони не вигідні, тому і шуму зі сторони сірого ринку нерухомості достатньо, - зазначив –голова Ради директорів групи компаній "М CONSULTING GROP MRICS", Голова Громадської ради Асоціації власників малого бізнесу та малих архітектурних форм Мещеряков Валерій.

Проте він запевнив, що цей процес адаптації потрібно пройти для того, щоб вибудувати якісну роботу на ринку оцінки в майбутньому.

- Постанова КМУ № 231 зломала всі попередні корупційні схеми, при створені Єдиної бази оцінки з'явилася прозорість. Таким чином – ринок оцінки відходить від сірого і тіньового ринку. Після оцінки об'єкта оцінювач вносить дані в Єдину базу і звіту, присвоюється унікальний номер, - розповів Володимир Мироненно.

Працюючи за новими правилами, оцінювачі вже не зможуть зловживати. Одразу виявляються будь які спекуляції. Якщо раніше вартість об'єкту оцінки занижувалась в рази, то відтепер оціночна вартість буде об'єктивною.

- В угоді ви можете поставити ту суму, про яку ви домовилися із клієнтом. Вона може бути у два-три рази нижче ринкової. Але при виплаті податків, базою для оподаткування саме буде оціночна вартість, яка, в свою чергу, буде максимально наближеною до ринкової, - експерт ринку нерухомості Олександр Рубанов.

За прогнозами деяких експертів, наведення порядку на ринку оцінки збільшить надходження до бюджету на 3- 5 мільярдів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Ринок оцінки контролює держава, а тіньовим схемам місця на ринку не має». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути